donderdag 18 augustus 2022 18:12
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
8 oktober 2021

De overheid geeft vanochtend een persconferentie over de huidige coronasituatie. Minister-president Gilmar Pisas en epidemioloog Iralice Jansen zijn aanwezig bij de persconferentie.

De persconferentie begint om 11.30 uur en de Nederlandse vertaling is live te volgen via dit Liveblog.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan. Door de snelheid van vertalen, kunnen er (spel-)fouten in de tekst voorkomen. Onze excuses daarvoor.

 • [12:46] Tot zover de persconferentie. Dank voor je aandacht en graag tot een volgende persconferentie.
 • [12:45] Volgende week zal er volgens Pisas meer duidelijkheid worden gegeven over de app. Hij roept mensen op om zich te laten vaccineren.
 • [12:44] Melfor zegt dat er ook geprint kan worden vanuit de website. Dus mensen die geen smartphone hebben, kunnen ook gebruik maken van de QR code.
 • [12:36] De veiligheid van de app wordt gegarandeerd, aldus Melfor.
 • [12:28] Melfor zegt dat de QR code van de app zeer professioneel is.
 • [12:25 ] De app zal in Europa geaccepteerd worden. de app komt later beschikbaar.
 • [12:23] In een pandemie wordt altijd gekeken naar beschikbare informatie. Jansen heeft het over groepsimmuniteit. Bij 85 procent gevaccineerden zal groepsimmuniteit optreden
 • [12:22] Pisas zegt dat mensen die geen voorstander zijn van vaccinatie proberen mensen angst aan te jagen. Intussen zijn er veel mensen gevaccineerd en die overtuigen anderen ook weer om zich te laten vaccineren.
 • [12:18] Sharlon Melfor, secretaris generaal van het ministerie van Gezondheid, legt uit dat het vaccinatieboekje wordt omgezet in een digitale pas. Jansen zegt het vaccinatieprogramma constant te monitoren.
 • De vragenronde van de pers begint.
 • [12:15] Jansen besluit het hele team dat zich inzet voor het vaccineren te bedanken. Goed eten en goed slapen zijn belangrijk en hou afstand!
 • [12:14] Jansen zegt niet te praten over een boostervaccin. Het gaat hier om het derde shot. Bij een boostervaccin gaat het om verlanging van de weerstand tegen het virus. Dat is niet het geval. Volgende week wordt meer bekend gemaakt over het derde shot. Ze roept mensen op geduld te hebben en niet direct naar hun arts te gaan.
 • [12:12] Vanaf 18 oktober wordt begonnen met toediening van de derde prik. Dit is voor een beperkte groep. Hierbij gaat het om mensen met een transplantie van een orgaan of beenmerg of stamcel en mensen die behandeld worden voor een tumor, nierpatiëntene dialysepatiënten.
 • [12:09] Vanaf maandag 11 oktober kunnen mensen die twee maanden of langer op ons eiland verblijven zich ook laten vaccineren. het blijkt dat deze mensen zich ook mengen met de lokale bevolking en dus een risico vormen. Mensen moeten kunnen aantonen dat ze langer dan twee maanden op het eiland blijven. Zij kunnen zich melden bij de Sehos poli op woensdag en zaterdag.
 • [12:07] Er zijn nog maar twee data waarop mensen zich kunnen laten vaccineren met Moderna. Het gaat om mensen voor hun tweede shot. Komende zondag en 17 oktober kunnen deze mensen terecht bij de Sehos-poli. Een afspraak maken is niet nodig.
 • [12:04] 99.000 mensen hebben zich tot vandaag laten vaccineren. Daarmee begint epidemioloog Iralice Jansen haar betoog. Er wordt momenteel gevaccineerd met Pfizer. Mensen die al gevaccineerd zijn met Moderna kunnen hun tweede prik komen halen. Er zijn inmiddels 3.000 mensen die hun eerste Moderna prik hebben gehad, maar hun tweede nog niet. Jansen roept deze mensen op hun tweede shot te komen halen.
 • [12:00] Pisas roept nogmaals op op om je laten vaccineren. De regering spant zich in om de economie draaiende te houden. Het aantal besmettingen moet laag blijven en vooral ook het aantal ziekenhuisopnames. We hebben het in eigen hand.
 • [11:59] De maatregelen lopen op 15 oktober af en dan wordt bekend gemaakt of er afgeschaald of opgeschaald zal gaan worden.
 • [11:58] Vanaf eind oktober krijgen mensen dan een QR code. Er kan met de QR code naar Europa gereisd worden. De app is in zijn beginfase. De ontwikkeling zal in de gaten worden gehouden. Pisas herhaalt dat de website vanaf maandag 11.00 toegankelijk is.
 • [11:54] Uit deze cijfers blijkt dat Curacao achter blijft met vaccineren. De regering introduceert de Curacao Healt App. Vanaf maandag 11.00 uur kan een digitaal bewijs van vaccinatie worden aangevraagd. Je kunt dan 'rustig reizen', aldus Pisas.
 • [11:52] 80,5 procent van de Nederlandse bevolking is volledig gevaccineerd en in Amerika 65,8 procent. 84,4 procent van de bevolking vanaf 12 jaar in Nederland heeft zijn eerste vaccin gehad en in Amerika 76,2 procent.
 • [11:50] Pisas zegt, net als de vorige regering, het vaccineren erg belangrijk te vinden. Momenteel zijn van de jongeren tussen 12 en 17 jaar 28,5 procent volledig gevaccineerd. 34,7 procent heeft 1 prik gehad. Van vensen vanaf 12 jaar is 64,2 volledig gevaccineerd.
 • [11:48] Volgens Pisas willen we weer zoveel mogelijk normaal leven. Hij benadrukt dat vaccineren uitermate belangrijk is.
 • [11:47] Van de 189 mensen die opgenomen ijn (geweest) zijn 177 mensen niet gevaccineerd. Volgens Pisas waren slechts 3 mensen in het ziekenhuis gevaccineerd.
 • [11:46] Normaal gesproken vindt deze persconferentie altijd plaats op donderdag. Pisas verontschuldigt zich met de uitleg dat het rampenteam een belangrijke vergadering had.
 • [11:44] De persconferentie begint. Ook Izzy Gerstenbluth en Sharlon Melfor zijn aanwezig.
 • [11:37] Zojuist wordt meegedeeld dat de minister-president nog vijf minuten nodig heeft.
 • [11:34] De persconferentie begint over drie minuten.
 • [11:30] De pers is in de zaal.
 • [11:20] De pers is in afwachting om de perszaal binnen te gaan.
 • De persconferentie begint om 11.30 uur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram