dinsdag 30 mei 2023 13:10
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
6 oktober 2021

President van de Hoge Raad, Dineke de Groot heeft vorige week een werkbezoek gebracht aan Aruba, Curaçao en Sint Maarten. De Hoge Raad is cassatierechter in zaken afkomstig uit Nederland en Caribisch Nederland, meldt het Gemeenschappelijk Hof van Justitie.

Door de situatie omtrent Covid-19 was het voorheen niet mogelijk voor de Groot om de eilanden te bezoeken. “Mijn eerste werkbezoek aan de drie eilanden waren zeer effectief en zinvol”, aldus de Groot. Tijdens haar bezoek was het mogelijk om de verbinding met het recht en rechtspraak gestalte te geven. Dit is volgens het Hof belangrijk omdat er verschillen zijn in het recht en de procedures ten opzichte van Nederland en de eilanden onderling. Het werkbezoek heeft inzichtgegeven in de geografische, sociaal-economische en historische omstandigheden.

Het werkbezoek stond in het teken van kennismakingen met de gouverneurs en premier van ieder land. Daarnaast heeft de Groot op de Universiteit van Aruba en The University of Curaçao een gastcollege geven over de Hoge Raad 2021. Ze was onder de indruk van de interesse van de aanwezigen voor de rol van de Hoge Raad in dit deel van het Koninkrijk.

De Groot vindt het bijzonder dat zij de eerste vrouwelijk president van het hoogst rechtscollege is sinds de instelling ervan in 1838.”Het is goed dat het in onze tijd gewoon is dat zowel een man als een vrouw president van de Hoge Raad kan zijn. Het is bijzonder om de eerste vrouw te mogen zijn aan wie die functie wordt toevertrouwd”, aldus de Groot.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram