donderdag 18 augustus 2022 19:48
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
6 oktober 2021

Raymon Knop, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is ontevreden over de uitvoering van het hanteren van de bovengrens voor de inkomend van topfunctionarissen door de regeringen van Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Dit blijkt uit een brief die Knops naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De salarissen hadden gemaximeerd moeten zijn op één juli 2020 op 130 procent van het salaris van de minister-president. Uit onderzoek blijkt dat door de landen opgestelde regelingen grote verschillen vertonen. Ook blijken de regelingen onvoldoende effectief te zijn. De Rijksministerraad (RMR) heeft de voorwaarde dat voor één november de salarissen van de topfunctionarissen in lijn moeten liggen met het eerdere besluit van de RMR.

De eilanden Aruba, Curaçao en Sint Maarten kregen eind 2020 akkoord omtrent landspakketten met als doel om toekomstige externe schokken zelf op te kunnen vangen.
De voorwaarde voor het ontvangen van de liquiditeitssteun is dat de drie eilanden hervormingen doorvoeren. Per kwartaal vindt er een besluitvorming plaats in de RMR.

Aruba diende voor de liquiditeitssteun bij het CAft een financieel onderbouwd plan over de jaarlijkse besparing bij de AZV van zestig miljoen Arubaanse Florijnen in. De RMR besloot de liquiditeitssteun voor Aruba voor het vierde kwartaal aan te houden. Hiervoor dient Aruba alsnog het financieel onderbouwd plan te overleggen bij het CAft.

De uitvoering van het landspakket Curaçao heeft het derde kwartaal vertraging opgelopen. De vierde uitvoeringsagenda is nog niet vastgesteld. Door de late aanlevering van de aanpak van het fiscaal stelsel, de belastingdienst en het minimaliseren van de verliezen van het Curaçao Medical Center heeft de Tijdelijke Werkorganisatie (TWO) het niet meer kunnen beoordelen. Daarom heeft de RMR besloten om voor het vierde kwartaal de centrale begrotingsnorm voor geheel 2021 aan te houden.

Sint Maarten heeft volgens de RMR voldaan aan de gestelde voorwaarden, daarom kennen ze 22 miljoen liquiditeitssteun voor het vierde kwartaal toe. De RMR heeft besloten om de begrotingsnorm vast te stellen op 174 miljoen gulden voor Sint Maarten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram