donderdag 18 augustus 2022 18:47
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
1 oktober 2021

De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) ziet een overstap van de Antilliaanse gulden naar de dollar niet zitten. Een eventuele dollarisering zou geen economische voordelen opleveren, terwijl de lasten en overgangsrisico’s groot zijn.

In een standpuntnota met grondige analyse zet de CBCS de voor- en nadelen van het invoeren van de Amerikaanse dollar als officiële munteenheid op een rij. De voornaamste reden om te pleiten voor handhaving van de Antilliaanse gulden is het feit dat de gulden gekoppeld is aan de dollar en dat deze koppeling nooit onder druk heeft gestaan.

Daarnaast benadrukt de Centrale Bank dat de mogelijkheid om een onafhankelijk monetair en wisselkoersbeleid te voeren bij dollarisering volledig wordt opgegeven. “Om externe schokken op te vangen, moeten gedollariseerde economieën hun toevlucht nemen tot aanpassingen van de nominale lonen en van bepaalde prijzen.”

De inflatie is al betrekkelijk laag en stabiel, en houdt gelijke tred met de inflatie in de VS. Bovendien zou dollarisering niets afdoen aan de verantwoordelijkheid van de regeringen van beide landen om zich aan de strikte begrotingsregels te houden die zijn vastgelegd in de Rijkswet financieel toezicht.

De CBCS concludeert dat dollarisering in het geval van de monetaire unie van Curaçao en Sint Maarten waarschijnlijk geen veelzeggende economische voordelen zou opleveren en dat de overgangsrisico’s reëel zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram