donderdag 18 augustus 2022 19:20
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
30 september 2021

De Algemene Rekenkamer (AR) loopt sinds 2013 tegen problemen aan. Dat zei Amerigo Thodé gisteren in een Statenvergadering. Bij officiële wet- en regelgeving is AR de entiteit die alle onderzoeken uitvoert voor de Staten. De AR heeft autorisatie om alle inkomende en uitgaande gelden van Curaçao te onderzoeken.

Thodé zei tijdens een vergadering van de Centrale Commissie dat in hetzelfde jaar de Staten de AR de opdracht gaven om onderzoek te doen naar de Centrale Bank, maar de AR kreeg geen toegang tot de informatie. Later werd duidelijk dat een private instelling het onderzoek naar de Centrale Bank wel kon doen.

De AR bleef echter tegen problemen aanlopen, want in 2015 en 2016 gebeurde hetzelfde toen er een onderzoek naar UTS gedaan moest worden. Ook hier werd de AR de toegang geweigerd, dit keer zelfs na een gerechtelijke uitspraak. Hetzelfde gebeurde bij PSB Bank en FKP.

Thodé kwam destijds met een voorstel de wet, waaronder de AR valt, aan te passen. Op die manier zal bij wet zijn vastgelegd dat de AR iedere instelling/entiteit mag binnentreden wanneer de regering dit wenselijk vindt.

Dit voorstel ligt er sinds 2017 en op basis van de Staten-verslagen wordt duidelijk dat de situatie tot op heden niet veranderd is. Op het moment dat de wet aangepast wordt, zal de AR eindelijk echt aan de slag kunnen met haar onderzoeken. Dit betekent dat ieder bedrijf en iedere entiteit waarin de regering belangen heeft of subsidie geeft onderzocht kan worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram