donderdag 18 augustus 2022 19:27
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
30 september 2021

De overheid geeft vanochtend een persconferentie over de huidige coronasituatie. Minister-president Gilmar Pisas en Lesley Fer, hoofd van de rampenbestrijdingsorganisatie, zijn aanwezig bij de persconferentie.

De persconferentie begint om 11.30 uur en de Nederlandse vertaling is live te volgen via dit Liveblog.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan. Door de snelheid van vertalen, kunnen er (spel-)fouten in de tekst voorkomen. Onze excuses daarvoor.

 • [12:29] Tot zover de persconferentie. Dank voor je aandacht voor dit Liveblog. Graag tot een volgende keer.
 • [12:29] Pisas sluit af en legt uit dat we in een situatie zitten waar we niet voor gekozen hebben. Om met de pandemie om te gaan moeten we ons aan de maatregelen houden. Of je nou gevaccineerd bent of niet, zorg goed voor je zelf. We moeten terug naar de oude situatie
 • [12:26] Fer geeft uitleg over het vaccineren van mensen. Hij geeft als suggestie dat er misschien een andere benadering moet komen om mensen over te halen zich te laten vaccineren. Volgens Pisas was er in Amerika een tegenstander van het vaccin die overleden is. Het vaccin is niet dé oplossing, maar wel de beste oplossing.
 • [12:21] Pisas zegt zich soms brandweer te voelen omdat hij constant bezig is met brandjes blussen. Ook de problemen rond ambulncepersoneel heeft zijn aandacht. De pijn van de medewerkers is duidelijk. Er is nog onduidelijkheid over de raffinaderij en wat er met het personeel. De vierde en vijfde tranche zijn nog onzeker en dat met verder worden uitgezocht.
 • [12:19] Pisas zegt dat CMC moet snijden in de kosten. Bij het benaderen van Nederland voor hulp zal nederland dit ook eisen. De uitvoeringsagenda moet aantonen dat er op een gegeven moment niet verder gesneden kan worden. Er is een discrepantie bij het CMC en daarom moet CMC aantonen wat ze al gedaan hebben om te bezuinigen.
 • [12:17] De regering heeft het CMC als eerste prioriteit. De druk op het CMC is momenteel enorm. We moeten samenwerken om het personeel verlichting te geven. Lesley Fer zegt dat veel mensen al sinds 13 maart vorig jaar werken in het ziekenhuis. Ook de overheid is constant aan het werk om de pandemie te beteugelen.
 • [12:05] De afgelopen 3 maanden zijn er meer inkomsten geweest voor de overheid. Subsidies zullen gewoon doorlopen. Sinds mei is er in ieder geval een tekort van 13 miljoen gulden. Er zal wel flink gesneden moeten gaan worden in kosten.
 • [12:03] Pisas zegt dat de overheid niet op de hoogte was van de deadline van 15 september door de Nederlandse regering. Er is een probleem binnen de overheid voor wat betreft consultants. De problemen rond CMC en SVB moeten snel opgelost worden. We hebben daar experts voor nodig.
 • [12:00] Er zijn voorwaarden verbonden aan de financiering van het CMC door Nederland. We moeten aan de voorwaarden gaan voldoen.
 • [11:58] Pisas legt uit dat de pandemie het land erg tegenwerkt. Desalniettemin wil de regering het land niet op slot doen. Dan heeft Pisas het over online gambling. Curacao is een klein eiland, maar in de online gambling erg groot, maar er wordt geen belasting betaalt over de inkomsten. Verder moeten er meer investeerders worden aangetrokken. Ook landbouw voor onze eigen voedselvoorziening moet opgepakt worden. Het gaat om eigen produktie aangezien de prijzen van geimporteerde produkten blijven stijgen.
 • De vragenronde van de pers begint.
 • [11:51] Dan de financiële situatie op ons eiland. We moeten zorgen dat we uit de gezondheidscrisis komen omdat het ons teveel geld kost. We moeten er alles aan doen om ons land open te houden. Het economisch belang is te groot. We moeten offers brengen voor het welzijn van de bevolking. Er gaat nu geëvalueerd worden hoe het land open kan blijven. Als ons gedrag niet verandert dan zullen er meer maatregelen genomen moeten worden.
 • [11:49] Mensen houden zich niet aan de maatregelen. Er worden zelfs illegale feesten georganiseerd om onder de maatregelen uit te komen. Pisas roept mensen op om zich aan de maatregelen te houden. Hij vindt dat er belangrijk.
 • [11:48] Komende dinsdag wordt de uitgaanssector geanalyseerd door de regering. Dan wordt ook over een corona-app gesproken. Pisas benadrukt dat we samen moeten werken. Ons gedrag is op dit moment niet het juiste gedrag ten aanzien van de maatregelen.
 • [11:45] Dan de vergadering van de uitgaanssector met de overheid. Pisas vertelt dat hij van uitgaan houdt en niet stil kan staan als er muziek klinkt of als er karaoke is. De uitgaanswereld wordt getroffen door de maatregelen waaronder de avondklok. Pisas was daarbij niet aanwezig, terwijl dat wel de verwachting was, Volgens Pisas was dat een misverstand, aangezien de vertegenwoordigers van de overheid het prima zelf kunnen.
 • [11:43] Pisas zegt dat de overheid niemand zal verplichten om zich te laten vaccineren, maar er moet wel rekening mee worden gehouden dat er maatregelen worden genomen in het kader van al dan niet gevaccineerd zijn.
 • [11:42] De premier kijkt naar omliggende landen voor wat betreft maatregelen tegen Covid-19. Het komt er op neer dat verschillende bevolkingsgroepen, sectoren of plekken een vaccinatiebewijs eisen om toegelaten te worden. Zo wordt als voorbeeld New Yorkk gegeven waar je een vaccinatiebewijs moet laten zien om bij een restaurant te mogen dineren. Wereldwijd nemen landen dus maatregelen voor mensen die wel en niet gevaccineerd zijn.
 • [11:38] Pisas verwijst naar de persconferentie van het CMC van gisteren. Een patient in het CMC kost 2.865 gulden per dag en 5.308 per dag voor en patient op de intensive care
 • [11:37] Pisas geeft uitleg over de cijfers van opnames in het ziekenhuis. Tot nu toe zijn er 181 opgenomen geweest in het CMC. Maar 7 patienten waren volledig gevaccineerd. Pisas benadrukt dat vaccineren de beste optie is om je te weren tegen het virus.
 • [11:35] Dan naar de situatie in het CMC. De regering heeft aandacht voor de situatie en Pisas stuurt een groet naar het personeel die hard werken en goed werk doen
 • [11:34] Premier Gilmar 'Pik' Pisas opent de persconferentie met een uitleg over zijn afwezigheid bij de vorige persconferentie. Hij legt uit dat hij ook minister van Justitie is. Het team van de overheid verricht veel werk achter de schermen. Lesley Fer en Izzy Gerstenbluth doen goed werk en mijn aawezigheid was niet echt nodig, aldus Pisas.
 • [11:29] Pers is in de zaal. Over één minuut begint de persconferentie.
 • [11:25] Pers wacht buiten de perszaal om toegang te krijgen.
 • De persconferentie begint om 11.30 uur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram