donderdag 18 augustus 2022 19:55
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
23 september 2021

Het letten op etniciteit en huidskleur is niet in strijd met het verbod op discriminatie. De Koninklijke Marechaussee maakt zich daarom niet schuldig aan etnisch profileren bij het controleren van mensen die het land binnenkomen. Die uitspraak heeft de rechtbank in Den Haag woensdag gedaan.

De marechaussee voert controles uit om illegaal verblijf tegen te gaan. Daarvoor is het kunnen vaststellen van iemands verblijfsstatus, identiteit en nationaliteit belangrijk. Volgens de rechter kan etniciteit een rol spelen bij de beslissing om iemand te controleren. De marechaussee hoeft daarmee niets aan de controles te veranderen. zegt de rechtbank. 

Maar etniciteit kan nooit de enige reden zijn om iemand te controleren en de beslissing om dat te doen, moet altijd uit te leggen zijn, voegt de rechtbank toe. 

De rechtszaak werd aangespannen door enkele Nederlanders en maatschappelijke organisaties als Amnesty International en RADAR. Die zeggen dat de marechaussee wel aan etnisch profileren doet. Mensen met een donkere huidskleur worden volgens hen eerder uit de rij gepikt dan anderen. De klagers zeggen dat dit discriminatie is en eisen dat dit stopt.

"Deze uitspraak is een enorme gemiste kans voor Nederland. De deur voor discriminatie staat wagenwijd open. Dat is schadelijk, voor iedereen in Nederland maar ook voor de marechaussee. Heel erg zuur", reageert Jelle Klaas, de advocaat van de klagers. Hij zegt dat de eisers waarschijnlijk in beroep gaan.

Een van de klagers is Mpanzu Bamenga, gemeenteraadslid voor D66 in Eindhoven. Hij werd in 2018 uit de menigte gehaald in de aankomsthal van Eindhoven Airport. Een vernederende ervaring die hij vaker heeft meegemaakt, vertelt hij.

Beeld: Defensie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram