donderdag 18 augustus 2022 03:58
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
15 september 2021

De druk op ziekenhuizen is enorm in Suriname. Als de situatie zo blijft, gaat het land binnen één a twee weken op code zwart, aldus intensivist Bernardo Panka. Elke dag komen er driehonderd tot vijfhonderd coronabesmettingen bij. Een aantal weken geleden kwamen er per dag ongeveer honderd besmettingen bij.

Het Zuid-Amerikaanse land zit midden in de vierde golf. Twee jaar geleden had Suriname 25 IC-bedden, nu zijn dit er 50 geworden. Sommigen medewerkers werken per dag minimaal zestien uur. Het aantal IC-bedden is toegenomen met honderd procent, maar de hoeveelheid personeel is hetzelfde gebleven.

Het zorgsysteem staat erg onder druk. Veel personeelsleden zijn uitgeput. Zij zijn al ander halfjaar nomn-stop bezig. Soms komen er patiënten binnen die geweigerd worden, omdat er geen plek is.

De explosieve groei in het aantal besmettingen is een record. Het aantal positieve test ligt rond de vijftig procent, terwijl een percentage van tien procent hanteerbaar is.

In deze maand zijn er tot nu toe veertig mensen in Suriname overleden aan corona. In het land geldt code paars, de hoogste alarmfase. Meer dan 3.000 mensen die nu corona hebben zitten in thuisisolatie. Hiervan zou een deel liever in het ziekenhuis liggen, maar daar zijn te weinig plekken.

Suriname is hard getroffen door corona. Het land heeft in een volledige lockdown gezeten en er gold een tijdje code zwart.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram