donderdag 18 augustus 2022 03:26
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
8 september 2021

Verschillende Statenleden vragen zich af of de Noodwet die gericht is op het tegengaan van Covid-19 nog wel nodig is. Die proportionaliteit kwam gisteren aan de orde tijdens een Statenvergadering. Premier Gilmar 'Pik' Pisas bracht in zijn antwoord naar voren dat hij niet vindt dat de wet tot nu toe buiten proportie is gebruikt.

Iedere keer dat er nieuwe maatregelen genomen moeten worden, worden deze eerst uitvoerig geanalyseerd door het crisisteam, op basis van criteria uit de epidemiologie. Hierbij wordt, volgens Pisas, ook rekening gehouden met de economie en met sociale gevolgen. "Uit de analyse komt een oordeel naar voren, op basis waarvan de corona-maatregelen opgeschaald of afgeschaald worden."

Daarnaast geeft de wet de minister geen ongelimiteerde autoriteit om alles te doen wat hij wil. Ook onderstreept Pisas dat iedere burger het recht heeft om naar de rechter te stappen om zijn/haar gelijk te halen op het moment dat hij/zij zich tekort gedaan voelt.

Pisas benadrukt dat de wet enkel gebruikt wordt tijdens noodsituaties, zoals de Covid-19-pandemie. Om zeker te zijn van een noodsituatie zijn er verschillende ministeriële regelingen opgenomen in de wet om de maatregelen te regelen. "Er werd geen misbruik gemaakt en er zal geen misbruik gemaakt worden van de wet", aldus Pisas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram