woensdag 7 juni 2023 12:08
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
1 september 2021

Desi Bouterse maakt zich geen zorgen over de twintig jaar celstraf die de krijgsraad hem maandag opnieuw oplegde. De oud-president wil niet op de zaken vooruitlopen. Nu er een vonnis is, wacht hij af, zei Bouterse dinsdag tijdens een persconferentie in Paramaribo.

De 75-jarige Bouterse kreeg de straf opgelegd voor zijn betrokkenheid bij de moord op vijftien tegenstanders van zijn regime in 1982. Zijn advocaat heeft al aangekondigd in hoger beroep te gaan.

Bouterse was niet te spreken over de volgens hem ‘agressieve en oorlogszuchtige opstelling’ van de regering rond de zitting van maandag. Door die dag veel politie en militairen op de been te brengen werd de gemeenschap in een ‘soort angst en hype’ gebracht, zei Bouterse.

Tijdens de persconferentie ging Bouterse ook in op de zaak van de wapendiefstal uit zijn huis enkele maanden geleden. Hij zei dat zijn kleinzoon Walter Bouterse betrokken was bij de diefstal. Bouterse junior pleegde enkele dagen voor de ontdekking van de diefstal zelfmoord.

De gestolen wapens die eigendom zijn van het leger, zijn nu in handen van de Surinaamse onderwereld, stelde Bouterse. Volgens hem zijn de dieven bereid de wapens terug te geven.

Het is dan wel nodig dat de regering van president Chan Santokhi een tussenpersoon aanwijst om de teruggave van de wapens in gang te zetten. Volgens Bouterse draalt de regering daarmee, waardoor het erop lijkt dat hij en zijn politieke partij bij de diefstal betrokken zijn, suggereerde hij.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram