dinsdag 5 juli 2022 21:48
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
30 augustus 2021

Marineschip de Zr.Ms. Holland biedt noodhulp op Haïti, dat 14 augustus zwaar werd getroffen door een aardbeving. Meer dan 2.200 mensen zijn om het leven gekomen en er zijn nog altijd honderden vermisten. Cameraman Tim van Dijk bezocht het rampgebied voor de NOS.

Twee weken na de ramp ziet het vliegveld van Port au Prince eruit als de filmset van een slechte film. “Vanaf de eerste stap op Haïti voelde ik de spanning en merkte ik dat ik moest oppassen”, begint de cameraman. “Zelfs de gewapende politieman op het vliegveld gaf geen betrouwbare indruk”.

Op het vliegveld wacht Van Dijk op Defensie, die hem naar het marineschip Zr.Ms. Holland zal brengen. Na een uur appt hij zijn contactpersoon, de sfeer op het vliegveld wordt steeds grimmiger en zijn aanwezigheid begint op te vallen.

Na enige tijd werd de cameraman door vier zwaar bewapende mariniers naar de auto geëscorteerd. “In een colonne van vier auto’s met geblindeerde ramen reden we door de drukke stad. Ik besefte mij dat het levensgevaarlijk zou zijn om hier in mijn eentje met vier koffers en een statief rond te lopen”.

Veel wegen zijn momenteel slecht begaanbaar en onveilig. Volgens de mariniers is ontvoering en doodslag dagelijkse kost op het eiland. “Politieagenten worden vermoord. Hun wapens en uniformen worden door bendes gebruikt om roadblocks neer te zetten”.

De Zr.Ms. Holland levert hulpgoederen zoals medicijnen, voedsel en drinkwater aan de zwaar getroffen gebieden. “De NH90 helikopter vloog af en aan om overlevingspakketten aan land af te zetten, waarna het Rode Kruis de goederen dankbaar in ontvangst nam. Kleine vrachtwagens brachten de pakketten vervolgens naar de kleine dorpen in de bergen.”

Medische hulp op het eiland is schaars en veel operaties kunnen niet uitgevoerd worden. “Ik liep door de straten van het dorp Baraderas. Er zat een klein meisje met gips om haar gebroken been voor een noodtent”. Anderen wachten nog op medische hulp, maar die is er vaak niet. Als gevolg leiden onbehandelde verwondingen in combinatie met het tropische klimaat tot infecties en ontstekingen.

Nederlandse militairen deelden water uit aan de toegestroomde menigte. Het straatbeeld werd gedomineerd door ingestorte gebouwen. “De vrees voor een nieuwe ramp, zoals opnieuw een aardbeving of orkaan, zit diep”, aldus Van Dijk.

De Zr.Ms. Holland biedt tot 3 september noodhulp op Haïti.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram