donderdag 8 juni 2023 07:27
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
30 augustus 2021

De Surinaamse krijgsraad heeft oud-president Desi Bouterse opnieuw veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982. De 75-jarige Bouterse was zelf niet aanwezig bij de uitspraak van de militaire rechtbank.

Bouterse werd in november 2019 al veroordeeld tot twintig jaar cel in verband met zijn aandeel in de moord op vijftien politieke tegenstanders. De aanslag vond plaats tijdens het militaire bewind onder zijn leiding in december 1982.

De oud-president tekende verzet aan tegen zijn veroordeling. Hierdoor moest de krijgsraad zijn zaak opnieuw in behandeling nemen. Het Openbaar Ministerie bleef bij dezelfde veroordeling in het hoger beroep.

Na zijn veroordeling in 2019 mocht Bouterse de behandeling van de zaak in vrijheid afwachten. Of hij alsnog wordt opgepakt nu de krijgsraad vasthoudt aan de veroordeling, kwam niet aan de orde.

De veroordeling hoeft nog niet definitief te zijn. De advocaat van Bouterse krijgt twee weken de tijd om in beroep te gaan en heeft al gezegd dat ook te zullen doen. Ook de aanklager kan in de komende veertien dagen nog bezwaar maken tegen de veroordeling.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram