dinsdag 21 september 2021 21:58
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
26 augustus 2021

Marineschip de Zr.Ms. Holland heeft tot nu toe verschillende operaties uitgevoerd op Haïti. Het schip vertrok vrijdag naar het eiland, dat 22 augustus zwaar werd getroffen door een aardbeving. Meer dan 2100 mensen zijn om het leven gekomen en er zijn nog altijd honderden vermisten.

Defensie biedt voornamelijk hulp bij transport en verkenningsacties voor hulpinstanties. Daarnaast is het schip beladen met 23.200 liter water aan flesjes, voedsel en hulpgoederen, die worden uitgedeeld aan de lokale bevolking.

Aan boord zijn een NH90-helikopter, snelle vaartuigen en een team van tenminste 22 extra militairen aanwezig. De NH-90 voerde de afgelopen dagen verkenningen uit op zoek naar een geschikte plek voor een noodhospitaal. “Er is enorm veel behoefte aan goede medische zorg in de getroffen gebieden”, meldt woordvoerder Stefan de Haan. Het noodhospitaal zal worden opgebouwd in het plaatsje Aquin.

Daarnaast helpt Nederland met het installeren van een waterzuiveringsinstallatie. De installatie wordt door Franse brandweermannen neergezet, het Nederlandse marineschip vaart de brandweermannen naar de locatie.

Veel wegen zijn momenteel slecht begaanbaar en onveilig. “Er zijn verschillende criminele gangs actief op het eiland. We nemen dan ook extra voorzorgmaatregelen voor ieders veiligheid”, benadrukt De Haan.

Het plan is dat de Zr.Ms. Holland twee weken noodhulp biedt in Haïti. Dit kan verlengd worden als dat nodig blijkt te zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram