dinsdag 21 september 2021 21:47
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
25 augustus 2021

Vlak voor vertrek van marineschip Zr.Ms. Holland naar Haïti wist de marine in enkele dagen meer dan 2.000 kilo cocaïne op te sporen. Het schip is momenteel volop bezig met hulpverlening op Haïti.

In de week voor 20 augustus, de dag van vertrek naar Haïti, wist de marine in enkele dagen meer dan 2.160 kilo cocaïne van de markt te houden. "Dit gebeurde in een Amerikaans-geleid samenwerkingsverband dat zich richt op internationale drugsbestrijding", aldus Defensie Caribisch Gebied. De vangst van de drugs is pas vandaag bekend gemaakt.

Eén van onderscheppingen was mogelijk na een tip van de Kustwacht Caribisch gebied. Die ontdekte een verdachte go-fast. De NH90 maritieme gevechtshelikopter onderschepte de go-fast. Een scherpschutter van het Korps Mariniers schoot de drie buitenboordmotoren kapot. Dat was noodzakelijk nadat stopsignalen en waarschuwingsschoten niet het gewenste effect hadden.

Eenmaal tot stoppen gebracht stapte een gecombineerd team van de US Coast Guard en het Korps Mariniers de go-fast op. Het team haalde de overboord gegooide drugsbalen uit zee. Het ging om meer dan 1.000 kilogram cocaïne.

Hierna was Zr.Ms. Holland betrokken bij een vangst van ongeveer 800 kilogram cocaïne. Ook deze drugs waren aan boord van een go-fast. Na te zijn getipt voer de Holland erheen. Het aan boord aanwezige United States Law Enforcement Detachment maakte van deze interceptie een succes en nam de cocaïne in beslag.

Enkele dagen later was het weer raak. Opnieuw zette het marineschip de boordhelikopter in om een go-fast tot stoppen te dwingen. Dat lukte na stopsignalen en waarschuwingsschoten. Er is vervolgens zo’n 360 kilo overboord gegooide cocaïne uit het water gehaald. De verdachten zijn later overgedragen aan de US Coast Guard.

Alle verdachten en de drugs zijn uiteindelijk overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht voor vervolging in de Verenigde Staten. De drie vangsten zijn in één week gedaan. Er was nog een 4e van 1.325 kilo drugs, maar die is eerder al gemeld. "De frequentie van vier drugsvangsten in één week is uniek te noemen", zegt Defensie Caribisch Gebied..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram