vrijdag 7 oktober 2022 19:13
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Rick Hart
|
20 augustus 2021

De Zr.Ms. Holland is onderweg vanaf Curaçao naar Haïti om noodhulp te bieden nadat het land zaterdag werd getroffen door een zware aardbeving. Het dodental is inmiddels opgelopen tot ver boven de 2.100.

Het marineschip is in Curaçao beladen met onder meer voedsel, water en hulpgoederen. Aan boord zijn ook een NH90-helikopter, snelle vaartuigen en een team van tenminste 22 extra militairen. Het gaat om mariniers en genisten van de landmacht.

De militairen hebben een aantal rubberboten tot hun beschikking. Hiermee wordt onder meer civiel internationaal medisch personeel naar de zwaarst getroffen delen van Haïti gebracht. De militairen houden zich vooral bezig met de distributie van levensmiddelen, hulpgoederen en medische spullen.

Ook brengen ze schade in kaart zodat duidelijk is wat er nodig is om daar hulp te bieden. Nederland werkt nauw samen de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de EU financieren de inzet van het marineschip.

Buitenlandse Zaken heeft daarvoor het humanitaire budget. De militaire noodhulp komt bovenop de financiële hulp die Nederland eerder al beschikbaar stelde, aan onder meer het Rode Kruis en VN-organisaties.

De Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied stuurt de miltaire inzet van de noodhulp aan. Het patrouilleschip wordt in principe voor 2 weken ingezet. Aan boord van de Zr.Ms. Holland, zit naast het hulpteam, een ongeveer 75-koppige bemanning en enkele marechaussees. Het schip is sinds mei 2021 in het Caribisch gebied, onder meer voor drugsbestrijding.

Naast de 2.189 doden, zijn er naar schatting rond de 10.000 gewonden gevallen bij de aardbeving. Meer dan 135.000 panden liepen schade op of zijn verwoest. Het gaat om huizen, ziekenhuizen en scholen. Gezondheidszorg en schoon drinkwater zijn schaars, wat kan leiden tot grootschalige uitbraken van cholera.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram