maandag 8 augustus 2022 10:02
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
15 augustus 2021

De vooruitzichten voor augustus lijken veelbelovend, waarbij wel vermeld moet worden, dat zodra de reisrestricties veranderen de accommodaties dat merken in hun boekingen en annuleringen. Er wordt veel last minute geboekt, één dag boeken voor aankomst is geen uitzondering. Dat meldt Curacao Apartments and Small Hotels Association (CASHA) in hun persbericht waarin zij de bezettingscijfers van juli 2021 presenteren.

"In juli hebben er veel mensen van een vakantie genoten die al eerder geboekt en betaald was, de z.g. omboekers. Hetzelfde staat te gebeuren in augustus en september. Veel accommodaties hebben nog boekingen staan die dit jaar nog ingevuld moeten worden, sommige gasten hebben al 3x omgeboekt", aldus CASHA.

Deze maand hebben 28 van de 82 CASHA leden hebben hun medewerking verleend aan de maandelijkse bezettingscijfers.
De gemiddelde bezetting bij de accommodaties in Juli 2021 bedraagt 58%. In juli waren er  3 accommodaties met een bezetting boven de 90%. De hoogste bezetting bezetting was voor een resort midden in de natuur op Banda Abou met 94%. De 2e accommodatie bevindt zich midden in de stad aan zee met een gemiddelde bezetting van 93% en de 3e accommodatie een B&B op Jan Thiel haalde 92,5%. 10 accommodaties scoorden tussen de 50 en 90 %, waarvan 6 boven de 75% en 7 accommodaties tussen de 10 en 50%, waarvan 2 onder de 25%. Helaas heeft één accommodatie deze maand geen gasten ontvangen.

Duikscholen zitten gemiddeld op 41.4% van de normaal uitgevoerde duiken. De meeste tours draaien weer, toeristen weten deze weer te vinden, gemiddeld worden 63% van de tours gereden.
De autoverhuur geeft aan gemiddeld 70% van de capaciteit te verhuren. Er worden veel auto's aan jongeren verhuurd.  Een autoverhuurder geeft aan nu minders auto's te hebben, om te verhuren, hij heeft auto's verkocht, zijn autoverhuur bestand is gehalveerd.

CASHA: "Ondanks de hoopvolle bezettingscijfer van juli maken de ondernemers zich zorgen, veel van hen hebben de steun van de regering afgelopen tijd hard nodig gehad en nog nodig."
Volgens de MEO wordt de NOW regeling van mei in delen uitbetaald, daarna stopt deze zoals vermeld. De TWZO regeling voor eenmanszaken is in juni stopgezet, deze was afhankelijk van de volgende liquiditeits tranche vanuit Nederland. Eenmanszaken hebben geen uitnodiging meer ontvangen om steun aan te vragen bij Fondo di Sosten. De TVL regeling voor het 2e kwartaal is door de bedrijven wel ingediend maar wordt waarschijnlijk niet uitbetaald. Het wachten is op de nodige accordering van de minister van Financiën.

Volgens het IMF is het toerisme op Curaçao naar verwachting pas in 2024 weer op pre-covid niveau, tot die tijd is het aanmodderen geblazen en is het vraag hoeveel bedrijven die datum gaan halen.

CASHA vindt het 'ongelofelijk' dat in de sector waar de meeste klappen gevallen zijn de steun stopgezet wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram