vrijdag 31 maart 2023 05:49
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
3 augustus 2021

Bewoners van Saba wordt een drastische verhoging van hun maandelijkse elektriciteitsrekening bespaard. Dankzij een subsidie ​​van het Openbaar Lichaam Saba hoeven consumenten niet de volledige verhoging van het elektriciteitstarief te betalen om de hogere brandstofkosten en andere kosten te dekken.

Het Openbaar Lichaam Saba heeft besloten Saba Electric Company (SEC) een eenmalige incidentele subsidie ​​van 235.000 dollar te verlenen om een ​​drastische tariefverhoging te verzachten. Het Bestuurscollege van Saba keurde deze week een voorstel voor een subsidieovereenkomst goed na verschillende gesprekken tussen SEC en het openbaar lichaam Saba, de aandeelhouder van het bedrijf, in de afgelopen weken over manieren om de last te verlichten die de onvermijdelijke tariefverhoging voor consumenten zou veroorzaken.

Zonder de subsidie ​​zou SEC de tarieven fors moeten verhogen. De stijging heeft te maken met hogere brandstofprijzen en andere kosten, maar ook met de tijdelijke opname door SEC van de hogere tarieven na de orkanen Irma en Maria van september 2017. De huidige eenmalige subsidie ​​dekt de netverliezen over 2017-2018 en de herberekening van de niet ontvangen tariefinkomsten over 2018.

Een extra reden waarom het elektriciteitstarief zou stijgen, is het feit dat de COVID-19-subsidie ​​van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) dit jaar afloopt. Een andere factor is dat SEC door de pandemie minder inkomsten heeft gegenereerd dan normaal, met minder medische studenten en toeristen die appartementen, huisjes en hotelkamers bezetten.

Met de subsidie ​​van het Openbaar Lichaam Saba zou de tariefverhoging vergelijkbaar zijn met die van Sint Eustatius en Bonaire waar vanwege hogere uitgaven een verhoging van respectievelijk 15 dollar tot 10 dollar zal worden doorgevoerd. Zonder de subsidie ​​van de Saba-regering zouden de elektriciteitsprijzen op Saba met ongeveer 45 dollar stijgen. Met de subsidie ​​kan SEC de stijging in lijn houden met de stijging op Sint Eustatius en Bonaire.

De verhoging van de variabele vergoeding op Saba, met de subsidie, zal per juli 2021 circa 9,6 procent bedragen. Zonder de subsidie ​​zou de verhoging op Saba 29,5 procent zijn geweest.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en het ministerie van EZK zijn geïnformeerd over de subsidieovereenkomst. Het Openbaar Lichaam Saba zal hiervoor het COVID-19 gerelateerde budget aanboren.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram