maandag 4 juli 2022 00:00
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
3 augustus 2021

Gisteren ging de derde fase van de Roadmap in werking op het Openbaar Lichaam Sint Eustatius. Dat betekent dat volledig gevaccineerde bezoekers, inclusief toeristen, Statia kunnen bezoeken.

Bezoekers uit landen met een hoog risico moeten zich bij aankomst houden aan een strikt protocol van 5 dagen, waaronder het dragen van een gezichtsmasker, het houden van sociale afstand en het niet bijwonen van grote georganiseerde evenementen. Gevaccineerde bezoekers uit landen met een zeer hoog risico zijn welkom, maar moeten bij binnenkomst 5 dagen in (centrale) quarantaine. Volledig gevaccineerde bezoekers uit landen met een laag risico hoeven zich niet aan bepaalde maatregelen te houden en hoeven niet in quarantaine.

Niet gevaccineerd
Niet-gevaccineerde inwoners, familieleden, werknemers of personen die een huis in Statia bezitten en die zich eerder in een land met een hoog risico of een land met een zeer hoog risico hebben bevonden, zijn ook welkom, maar moeten bij binnenkomst in quarantaine gaan voor een periode van 10 dagen. Niet-gevaccineerde toeristen kunnen Statia nog niet bezoeken.

Meer risico's
Verdere openstelling betekent dat er een hoger risico is, omdat meer bezoekers uit (zeer) risicolanden Statia kunnen binnenkomen en het virus mogelijk naar het eiland kunnen brengen.
Daarnaast verhoogt de Delta-variant van COVID-19 het risiconiveau omdat deze variant besmettelijker is. Echter, door de enorme impact van COVID-19 op de economie van Statia, en het feit dat er geen sociale steunpakketten van de Nederlandse overheid meer worden verstrekt, heeft de lokale overheid geen andere keuze dan het eiland verder open te stellen.

Vaccin
Door het hogere risiconiveau is het nu nog belangrijker om je te laten vaccineren. Het kabinet zal daarom de noodzaak van registratie voor het vaccin blijven benadrukken. Het is bewezen dat een persoon die is ingeënt met het Moderna-vaccin beter beschermd is tegen de Delta-variant dan iemand die niet is gevaccineerd. De gevaccineerde persoon heeft een kleinere kans om besmet te raken. Ook als deze persoon besmet raakt, is de kans dat hij/zij ernstig ziek wordt of overlijdt zeer klein.
Dit betekent niet dat een gevaccineerde persoon het virus niet kan overdragen. Dit is nog steeds mogelijk. Daarom zijn de hygiëneregels zoals het dragen van een mondkapje, het bewaren van sociale afstand en het regelmatig wassen van de handen nog steeds van toepassing en worden ze nog belangrijker nu Statia zich openstelt voor toeristen.

Impact en acties bij een uitbraak
De kans op een uitbraak op het eiland is aanzienlijk. In dit geval zal de regering haar uiterste best doen om de impact te verminderen door strikte maatregelen te nemen, aangezien een uitbraak snel tot veel besmettingen kan leiden. Strenge maatregelen kunnen bijvoorbeeld een avondklok zijn, sluiting van restaurants etc.
Het ziekenhuis is voorbereid op een uitbraak, maar de capaciteit is beperkt en ernstig zieke patiënten worden indien nodig geëvacueerd naar Sint Maarten of elders voor intensieve zorg.

Minimaal 50%
Voorwaarde om van de huidige fase (2) naar de nieuwe fase (3) te gaan is dat minimaal 50 % (= 1250 personen) van de volwassen bevolking volledig gevaccineerd moet zijn. Dit is nu het geval. In totaal kregen tot nu toe 1262 personen beide doses van het Moderna-vaccin. Dit is iets meer dan 50% van de volwassen bevolking bestaande uit 2500 volwassenen.
Bovendien hebben 92 personen onlangs hun eerste dosis gekregen, wat betekent dat ze binnenkort hun tweede injectie zullen krijgen. Dit betekent dat in totaal 1354 personen (1262+92=1354) binnenkort volledig gevaccineerd zijn.

Zorgvuldige afweging
Het besluit om de maatregelen verder te versoepelen is genomen na zorgvuldig beraad en pas na overleg met de belangrijkste betrokken partners. Dit zijn het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Eilandsraad, de Centrale Dialoog, de toeristische sector, de GGD en het Crisismanagementteam in Nederland. Statia.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram