maandag 27 september 2021 15:14
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
2 augustus 2021

Nu het toerisme aantrekt is er meer werk in de horeca maar is er een tekort aan personeel ontstaan. Vooral het vinden van opgeleide koks is een probleem. Van deze mensen met vakkennis zijn er te weinig op het eiland om te voorzien in de behoefte en veel restaurants zijn op zoek.

De Curaçao Restaurant Association (CRA) is dan ook van mening dat er een versoepeling moet komen in het vergunningenbeleid. Op dit moment kost het veel tijd en moeite om een vergunning te krijgen voor personeel uit het buitenland. Volgens de CRA moeten onder andere opgeleide koks in een uitzonderingspositie komen en een werkvergunning op korte termijn kunnen krijgen. Maar ook voor het tekort aan managers en bedienend personeel zal iets geregeld moeten worden.

De restaurant organisatie is inmiddels in gesprek met het ministerie van SOAW om te komen tot een oplossing van dit personeelsprobleem. Hiervoor zal onder andere verouderde wetgeving, die een indien-periode van 5 weken voorschrijft, aangepast moeten worden. De CRA heeft begrip voor het feit dat een wetswijziging tijd nodig heeft, maar vindt ook dat er op korte termijn een uitzonderingsregels gemaakt moet worden.

Gezien het belang van de sector voor het toerisme en het verzorgen van een goede service is het nodig om nu snel met een oplossing te komen. In een gesprek met het ministerie is gekeken naar mogelijkheden om de procedure te versnellen. SOAW is momenteel bezig met de ontwikkeling van een applicatie die het hele proces zal digitaliseren en optimaliseren waardoor het veel sneller zal gaan.  De CRA heeft aangeboden input te geven waar nodig om ook de indien-kant van het aanvraagproces te vergemakkelijken.

CRA streeft naar een verbetering van de restaurantsector op het eiland en hierbij hoort ook passende personeelswetgeving. In dit geval is snel handelen belangrijk om met voldoende geschoold personeel het niveau van de sector op peil te houden. CRA pleit dan ook voor een spoedige oplossing zodat de sector, onder druk van het groeiend aantal toeristen, kan voldoen aan de verwachtingen.

One comment on “Restaurants vragen versoepeling werkvergunning koks”

  1. Ami ta un chef kok kapasita na tur area di kuminda hotelero mi no tin trabau pero e problema no ta ku no tin si no e salari ku nan ke paga mi ta un ex trajado di st barbata ku tabata tin un salari di 18,74 por hora un chef fi partir ku jopi talento y un di e poko sushi chef di korsou si boso tin un bon oferta pa mi lo mi ke e trabau no tin ku nuska di afo y paganan masha tantu sen kuando aki tin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram