woensdag 6 juli 2022 22:06
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
31 juli 2021

Ook in Nederland gaat er nog flink wat fout wat betreft coronatests. Dat valt onder andere te constateren uit het verhaal dat gister verscheen op de website van het Echt Amsterdams Nieuws. Op de website vertelt Judith van der Werf haar verhaal over haar ervaring met een testlocatie en de kwaliteit van het test-certificaat.

De Amsterdamse zou op vakantie gaan naar Curaçao en had daarvoor een bewijs met negatieve testuitslag nodig. Dus zij liet zich vrijdagmiddag 9 juli testen op corona. Omdat ze na 24 uur nog geen testuitslag binnen had, besloot ze verhaal te halen bij de testlocatie in De Pijp. De medewerker met wie zij sprak, schreef haar gegevens op en kort daarna ontving ze en testcertificaat. Aan dat testcertificaat bleek echter flink wat te mankeren.

"Ik heb op vrijdagmiddag een PCR-test gedaan. Ik kreeg echter een uitslag van een antigeentest die op zaterdag had plaatsgevonden. Daarnaast was de uitslag een half uur eerder bekend dan dat de test afgenomen werd, tenminste zo staat het op papier", aldus Van der Werf.

En dat bleek niet het enige issue; het certificaat was niet alleen foutief, het bleek ook zeer gemakkelijk aanpasbaar. Vermoedelijk kreeg ze het template van een pdf-formulier opgestuurd. "Ik kan gewoon de tijden aanpassen. Het is niet alleen een nepresultaat, ik kan er ook nog van alles mee doen. Als ik wil kan ik nu aan iedereen die het wil een negatief testresultaat leveren", vertelt ze.

Wat er precies fout gegaan is, wordt op dit moment door het bedrijf uitgezocht. "We hebben meer dan duizend medewerkers en zij kunnen inderdaad gegevens aanpassen", aldus Rasmus Emmelkamp, oprichter van Spoedtest.nl. "Ze hebben waarschijnlijk een certificaat gemaakt en daarin een fout gemaakt." Emmelkamp benadrukt dat alle medewerkers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) hebben overlegd en dat zij via de zogenoemde NEN-7010-veiligheidsnorm werken. Verder zegt hij nog dat het certificaat normaliter via een geautomatiseerd systeem wordt verstuurd. "Die certificaten zijn uiteindelijk ook aanpasbaar, maar daarvoor moet een speciaal softwarepakket worden aangeschaft."

Toch naar Curaçao 

Opvallend is dat Van der Werf ondanks het overduidelijk foutief ingevulde certificaat toch naar Curaçao kon. De foutieve data op het certificaat werden niet niet eens door de luchtvaartmaatschappij of door de immigratiedienst op Curaçao opgemerkt. Ook zijn de testcertificaten niet voorzien van bijvoorbeeld een unieke code.

Emmelkamp: "We kunnen allemaal codes erop gaan zetten. Maar als je naar het buitenland gaat en zij weten helemaal niets van een app die je moet downloaden om die qr-code te lezen, dan krijgen mijn klanten die zich bij ons laten testen problemen. Voor mij is het belangrijk dat mensen getest worden, de uitslag krijgen, en zo makkelijk mogelijk de grens over kunnen met een certificaat dat wereldwijd geaccepteerd is. En dat doen we op dit moment."

Om zeker te zijn dat ze werkelijk geen corona had liet Van der Werf zich na aankomst op Curaçao nogmaals testen, daaruit bleek dat ze inderdaad niet was besmet met corona.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram