donderdag 18 augustus 2022 03:49
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
21 juli 2021

Per 1 oktober 2021 is het niet meer toegestaan ​​om de verboden losse plastic artikelen te gebruiken. Bedrijven hadden enkele maanden de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe afvalverordening die per 1 april 2021 van kracht werd en kregen ook de mogelijkheid om hun voorraad van de verboden artikelen tijdens de respijtperiode op te maken. Door het gebruik per 1 oktober 2021 stop te zetten, zet het Openbaar Lichaam Sint Eustatius de volgende stap om de hoeveelheid afval op het eiland te verminderen en een schoner milieu te creëren voor bewoners en bezoekers.

Op 4 maart 2021 heeft de Eilandsraad de ‘Verordening afvalstoffen Sint Eustatius 2021’ goedgekeurd (Afvalstoffenverordening Sint Eustatius 2021). In deze verordening wordt het verbod op wegwerpplastic en wegwerp-boodschappentassen gereguleerd. Momenteel is deze verordening alleen beschikbaar in de Nederlandse taal. In de nabije toekomst zal een Engelse vertaling van de verordening beschikbaar komen. Een volledig exemplaar van de verordening is te vinden op de website van de eilandsoverheid https://www.statiagovernment.com/ onder het kopje Verordeningen.

Belanghebbenden kregen een respijtperiode van twee maanden om hun huidige voorraad wegwerpproducten op te gebruiken en een periode van zes maanden om alle boodschappentassen voor eenmalig gebruik op te gebruiken. De periode van zes maanden eindigt op 1 oktober 2021; vanaf dat moment moeten alle resterende verboden items worden vernietigd.

Producten die aan beperkingen onderhevig zijn, zijn:
- boodschappentassen voor eenmalig gebruik
- plastic rietjes
- plastic roerstaafjes
- plastic keukengerei
- plastic borden
- plastic bekers
- plastic soepkommen
- plastic wattenstaafjes
- plastic ballonconfettien

Ook voedselcontainers en -bekers van piepschuim zijn verboden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram