dinsdag 12 september 2023 04:08
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
19 juli 2021

"Een stap vooruit, maar meer respect en structurele samenwerking met Afrikaanse nazaten noodzakelijk" – stellen organisatoren protestacties. Archeologische opgravingen op een 18e eeuwse begraafplaats op St. Eustatius leidden tot protesten van een groep Afrikaanse nazaten op St. Eustatius en in Nederland. Een online petitie werd bijna 1000 keer getekend.

De overheid op St. Eustatius liet op 14 juli jl weten de opgravingen op te schorten en kondigde een aantal maatregelen aan om aan de protesten tegemoet te komen. Onder meer zou een commissie van internationale experts worden aangewezen en een “St. Eustatius Heritage Research Commission”. Ondanks deze toezeggingen blijven de bezwaren bestaan. De organisatoren van protesten, Ubuntu Connected Front (UCF) Caribbean, Brighter Path Foundation en SEAD, juichen de verandering in aanpak door de lokale overheid toe, maar "we hebben nog steeds veel vragen en zorgen", zegt UCF Caribbean-voorzitter Kenneth Cuvalay, "Het is een stap vooruit, maar we zijn er nog lang niet.”

Cucalay wil de onderzoekers van de opgravingen verantwoordelijk houden voor het niet hebben gevolgd van de gangbare praktijken van ‘community archeology’. Community archeology betrekt gemeenschappen bij het plannen en uitvoeren van onderzoeksprojecten die voor hen van direct belang zijn. Cuvalay legt uit: "Het onderzoeksteam had de verantwoordelijkheid de overheid hiervan op de hoogte te stellen, maar zij koos er blijkbaar voor dit volledig te negeren. Mensen een rondleiding geven is niet hen er structureel bij betrekken. Vooral gezien het feit dat het een begraafplaats betreft van onze Afrikaanse voorouders die het slachtoffer waren van afschuwelijke misdaden tegen de menselijkheid, beschouwen we dit als bewijs van diepe minachting en academisch wangedrag. Het weerspiegelt de honderden jaren van racisme, kolonialisme en witte overheersing waar we niet langer mee willen worden geconfronteerd."

-- Advertentie --
magnifiercross
error: Alert: Inhoudselectie is uitgeschakeld!!!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram