vrijdag 7 oktober 2022 17:42
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Rick Hart
|
15 juli 2021

De overheid geeft vanochtend een persconferentie over de laatste ontwikkelingen rondom Covid-19 op Curaçao en daarbuiten. De afgelopen dagen is het aantal besmettingen op Curaçao fors toegenomen. Welke stappen neemt de regering?

Premier Gilmar 'Pik' Pisas (MFK), minister van Gezondheid, Milieu en Natuur Dorothy Pietersz-Janga (MFK) en epidemioloog Izzy Gerstenbluth zijn aanwezig bij de persconferentie.

De persconferentie begint om 11.30 uur en NU.cw is erbij voor de vertaling in het Nederlands.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan. Door de snelheid van het vertalen, kunnen er spelfouten in dit Liveblog zitten, onze excuses daarvoor.

 • [12:47] Tot zover de persconferentie. Dank voor je aandacht en graag tot een volgens Liveblog.
 • [12:46] Pisas sluit af met een dankwoord aan de pers voor de kritische vragen. Hij wil de boodschap overbrengen dat de regering een andere boodschap heeft. Hij vindt dat iedereen scherp moeten blijven. Het is geen 'free for all'. De huidige regering zorg voor veiligheid voor de bevolking. Hij roept mensen op zich te laten vaccineren en zich aan de regels te houden. Hij dankt Izzy Gerstenbluth.
 • [12:45] Gerstenbluth zegt dat eerst de mensen die positief zijn moeten worden opgespoord. We hebben het over passagier en het is moeilijk om onderscheid te maken wie er wel en wie er niet het eiland binnen mag. Discriminatie tegenover mensen die van buiten komen, mag niet. Het gaat erom dat wij ons zelf aan de maatregelen houden. Hij herhaalt dat vaccinatie essentieel is. Het is geen 100% garantie, maar het helpt wel enorm.
 • [12:43] Pisas zegt dat Nederland in de categorie hoog risico gebied is geplaatst. Tijdens de ministerraad is gisteren gesproken over controles van passagier die uit het vliegtuig stappen. Stap voor stap wordt gezocht naar een beleid dat een oplossing zoekt voor het probleem van toeristen die het virus binnenbrengen.
 • [12:39] Er wordt volgens Pieters-Janga doorgegegaan met het voorlichten van de bevolking.
 • [12:36] Gerstenbluth zegt dat mensen die minimaal 4 weken op Curacao zijn, gevaccineerd kunnen worden. Pietersz-Janga bevestigt dit.
 • [12:35] Pisas zegt dat er gezegd wordt dat de regering de uitgaanswereld op slot gooit. Ook bij sportwedstrijden en beachclubs vindt agglomeratie plaats. Er moet nu bewustzijn word gecreëeerd onder deze groepen. Momenteel wordt er een boost gegeven aan de economie, maar als mensen zich niet aan de maatregelen houden dan zullen er zwaardere maatregelen genomen moeten worden.
 • [12:32] Gerstenbluth zegt dat er door de afdeling Voorlichting een campagne is/wordt gevoerd om te laten vaccineren. Vanaf het begin is gezegd dat het mogelijk moet zijn om 90.000 mensen te laten vaccineren. En dat is gelukt. Tijdens een 'Assemblea' is input gevraagd van de bevolking. Er wordt nog steeds gewerkt aan het overtuigen van het laten vaccineren.
 • [12:22 ] Gerstenbluth wil niet teveel uitweiden over het 'superspreadevent'. Het is vakantietijd en drom gaan de jongeren erop uit. Bij dat event heeft het bedrijf op alle manier meegewerkt.
 • [12:20] Er wordt gesproken over de quarantaine en het houden aan de regels en dus aan de verplichting om binnen te blijven.
 • [12:15] Volgens Gerstenbluth zijn maatregelen en regels in verschillende talen gecommuniceerd.
 • [12:13] Pietersz-Janga legt uit dat doordat Nederland nu hoog risic-land is er nu een PCR test verplicht is voor iedereen. Gerstenbluth zegt dat er op de 3e dag een antigentest wordt gedaan omdat de PCR test een besmetting niet uitsluit. Ook dat is geen garantie. Na 3 dagen is de kans groter dat de besmetting naar boven komt.
 • [12:10] Pisas zegt dat er vanochtend een bestuurlijk overleg was over de Coho. Curacao, St Maarten en Aruba konden daarin hun vidie geven tegenover Nederland. Pisas zegt dat er geen problemen zijn in de relatie met Nederland. Hij zegt dat er een amistad (vriendschap) is ontstaan tussen hem en Pisas. Hij legt uit dat er mensen uit de uitgaans/showbizz-wereld betrokken worden in hett crisisteam.
 • [12:05] Gerstenbluth zegt dat onbekend is hoe lang het vaccin werkzaam blijft. Op Curacao is nog weinig gesproken over long-term Covid.
 • [12:02] Pisas zegt dat de clusters uit de uitgaanswereld komen. We moeten ons daarom aan de regels houden om te voorkomen dat het aantal besmettingen verder oploopt.
 • [12:00] Pietersz-Janga zegt dat ze privacy belangrijk vindt, maar staat achter het beleid van de overheid.
 • [11:58] De vragenronde van de pers begint.
 • [11:58] Gerstenbluth adviseert met name ook jongeren om zich te laten vaccineren. Ook is het aan te raden dat jongeren die naar Nederland gaan zich laten vaccineren. Hij herinnert nogmaals aan de maatregelen. Waaronder mensen die symptomen hebben om hun huisarts te bellen. Handen wassen, als je hoest, doe dat in je schouder. Probeer zoveel mogelijk thuis te werken. Probeer zoveel mogelijk de ramen open te zetten en frisse lucht naar binnen te laten. Hou afstand en hou je vooral aan de regels.
 • [11:55] Op de slide is te zien dat de besmettingen met name onder jongeren plaats vindt en met name onder hen die niet gevaccineerd zijn. De laatste dagen zijn het met name jongeren onder 40 jaar die besmet zijn. De delta variant verspreidt zich sneller en daardoor is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen gevaccineerd worden. Mensen moeten ook zorgen dat ze hun tweede prik ook halen.
 • [11:51] De lokale besmettingen nemen de afgelopen dagen fors toe. Het gaat eerst langzaam, maar zal steeds sneller gaan. Er wordt veel getest: mensen die het land binnenkomen en mensen die vertrekken. Er zijn momenteel 3 clusters geconstateerd, zegt Gerstenbluth.
 • [11:48] Gerstenbluth herhaalt wat Pisas ook eerder zei. Nederland wordt een hoog risico land. De Delta-variant is nog niet geconstateerd, maar dat zal wel binnenkort gebeuren. Iedereen zal vanaf maandag dus getest moeten worden. Een negatieve test is geen garantie dat iemand niet besmet is.
 • [11:45] Izzy Gerstenbluth legt uit dat er 2 problemen zijn. Nederland is belangrijk door het reizen naar en van Curacao. Dat is een probleem geworden door het hoge aantal besmettingen in Nederland. Veel landen hebben de maatregelen afgeschaald en daardoor neemt het aantal besmettingen weer toe.
 • [11:43] Pietersz_janga zegt dat er onduidelijkheid is ontstaan over het vaccineren naar aanleiding van interviews die zij gegeven heeft. Ook hier zal hetelfde beleid gehandhaafd blijven. De overheid stelt vaccinatie niet verplicht. Ze vindt de privacy belangrijk en dat zal gerespecteerd moeten worden.
 • [11:40] Dorothy Pietersz-Janga zegt dat hetzelfde beleid aangehouden wordt. Mondkapjes zullen dus verplicht blijven op verschillende openbare plekken die ze opsomt. Op andere plekken is het aan te raden het mondkapje te dragen.
 • [11:38] De regering heeft overlegd met verschillende stakeholders. Er zal strenger gecontroleerd gaan worden bij activiteiten die georganiseerd worden. Organisaties die zich niet aan de regels houden, kunnen sancties tegemoet zien. Het crisisteam zal komende maandag met deze organisaties vergaderen.
 • [11:36] Iedereen die vanuit Nederland naar Curacao zal vanaf maandag 19 juli een PCR test moeten ondergaan en na 3 dagen een antigentest. Ook inwoners van Curacao die gevaccineerd zijn, moeten een PCR test doen. Mensen die positief getest worden, zullen 10 dagen in quarantaine moeten.
 • [11:35] Gilmar Pisas heet iedereen welkom en dankt voor het geduld voordat de regering naar buiten kon treden. Hij verwijs naar het uitbreken van het coronavirus in China. Sociaal en economisch heeft het eiland zware klappen gehad. Wereldwijd grijpt het de delta-variant om zich heen. Het is een kwestie van seconden voordat het virus ook op Curacao zal zijn. Hij benadrukt dat we ons aan de maatregelen moeten houden en er zo min mogelijk contact moet zijn tussen mensen.
 • De pers zit in de zaal en is in afwachting.
 • We zijn in afwachting van de persconferentie. Mocht je vragen hebben voor de persconferentie, mail deze dan naar redactie@nu.cw.
-- Advertentie --

One comment on “Liveblog | Persconferentie overheid over laatste ontwikkelingen Covid-19”

 1. Interessante vraag waar de geïmporteerde besmettingen vandaan komen

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram