zondag 3 juli 2022 23:14
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
13 juli 2021

Op het Nederlandse Caribische eiland St. Eustatius komen bewoners in het geweer tegen de opgraving van resten van hun voorouders. Volgens Ubuntu Connected Front (UCF) zijn de opgravingen een diepe minachting naar de Statiaanse voorouders.

Archeologen hebben op een eeuwenoude begraafplaats in ruim een maand tijd 48 skeletten opgegraven. Mogelijk gaat het om mensen die tot slaaf zijn gemaakt, zeggen onderzoekers. Nabij de plek waar de stoffelijke resten werden aangetroffen, stond in de achttiende eeuw het slavenverblijf op een suikerplantage. De onderzoekers vonden voornamelijk skeletten van mannen.

"De resten van onze voorouders worden gebruikt tot meerdere eer en glorie van onderzoekers uit verschillende landen in de wereld: Nederland (Leiden University), Verenigde Staten (Harvard University), Groot-Brittannië (Northumbria University), terwijl onze mening over het opgraven van de overblijfselen niet is gevraagd", aldus Kenneth Cuvalay van UCF.

De redenen voor het ontgraven van de menselijke resten lijken volgens UCF gefabriceerd. De grond zou verstoord moeten worden vanwege het winnen van zand op deze locatie terwijl er vele andere plaatsen op het eiland zijn waar zand gewonnen kan worden. Een andere reden zou zijn “uitbreiding van het vliegveld”, terwijl de nieuwe vliegveldtoren en -terminal net zijn opgeleverd en niet op de locatie van de opgraving.

“Het opgraven van de lichamelijke resten van onze voorouders zonder gegronde reden getuigt van een diepe minachting naar ons en onze voorouders,” zegt Kenneth Cuvalay van UCF, geboren en getogen op St. Eustatius.

“Als het hen erom ging ons te helpen met informatie over onze voorouders, dan hadden ze ons er vanaf het begin bij betrokken.” Ook Walter Hellebrand, directeur van de Monument Foundation op St. Eustatius, is niet te spreken over de opgravingen. Hij vindt de rechtvaardiging om de menselijke resten uit hun graf te halen flinterdun en opportunistisch in elkaar gedraaid.”

Veel inwoners van St. Eustatius vinden volgens UFC de uitvoerende organisatie St. Eustatius Center for Archaeological Research (SECAR) een weinig transparante organisatie. Zo is er door inwoners van het eiland herhaaldelijk aan SECAR gevraagd wat er met de minstens 22 menselijke resten op een plantage aan de westkust van het eiland is gebeurd. Hier heeft SECAR een soortgelijke opgraving uitgevoerd.

"Ze werkten in het geheim, lieten de plek in erbarmelijke staat achter en legden de overblijfselen ergens neer zonder de lokale gemeenschap te vertellen waar ze zijn of wat ze ermee hebben gedaan", aldus Cuvalay.

UCF behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021 een meerderheid op St. Eustatius bij de Tweede Kamerverkiezingen (50,5 van de stemmen). Dekolonisatie staat op haar Zwarte Agenda als onderdeel van het partijprogramma waarin wordt opgeroepen tot dekolonisatie en transformatie binnen structuren en systemen in het Koninkrijk om systemisch racisme te bestrijden.

Beeld: St Eustatius Center for Archaelogical Research

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram