zondag 2 april 2023 04:58
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
8 juli 2021

Het is nu halverwege het jaar en Sint Maarten heeft nog steeds de begroting 2021 niet vastgesteld. Dit had volgens de Rijkswet financieel toezicht (Rft) vorig jaar december al moeten gebeuren. Het Cft noemt dit een zorgwekkende situatie.

De begroting van Sint Maarten dit jaar kijkt aan tegen een tekort van rond de 20 procent bbp. Om het tekort zoveel mogelijk te beperken, moeten maatregelen genomen worden om de inkomsten te verhogen en de uitgaven te verlagen”, zo benadrukt het College financieel toezicht (Cft). Alleen dan kan een begin worden gemaakt met het aflossen van de zeer hoge schulden van het land.

Maar de begroting 2021 moet nog wel door de gouverneur worden vastgesteld en dat is nog steeds niet gebeurd. Terwijl de aandacht inmiddels juist alweer op de begroting voor 2022 gericht moet zijn, zo schrijft het Cft. En daarin zou een plan moeten komen voor structurele hervormingen gericht op beperking van de uitgaven.

Eén van de maatregelen die Sint Maarten volgens het Cft kan nemen is de premie ziektekostenverzekering voor ambtenaren gelijk te trekken met die voor de werknemers in de marktsector. Daarnaast zou de loongrens voor de ziektekosten- en ongevallenverzekering fors omhoog kunnen.

Een derde optie is ook de politici te laten betalen voor hun ziektekostenverzekering en pensioen. En tot slot de wachtgeldtermijn voor politieke gezagsdragers verkorten van twee naar één jaar ziet het Cft ook als stap in de goede richting.

De leden van het Cft brachten van 5 tot en met 7 juli een bezoek aan Sint Maarten en voerden gesprekken met onder meer de gouverneur, minister-president en een aantal ministers.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram