woensdag 10 augustus 2022 03:47
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
6 juli 2021

Er zijn volgens het Cft positieve berichten over herstel op Bonaire, maar het eiland staat nog voor grote uitdagingen op het gebied van financieel beheer. Ook moet het Bestuurscollege de nodige stappen zetten bij de vaststelling van het grondbeleid.

Dit zei het College financieel toezicht (Cft) in gesprekken met het Bestuurscollege. Het Cft bracht op 29 juni 2021 een bezoek aan Bonaire.

Herstel van het toerisme in de tweede helft van dit jaar zal leiden tot hogere belastingopbrengsten voor Bonaire, zo verwacht het college. In het eerste kwartaal van 2021 kwam er nog een half miljoen minder binnen dan begroot, maar er wordt een ommekeer in de tweede halfjaar van het jaar verwacht.

Over het financieel beheer op Bonaire is het Cft wat minder optimistisch. Het eiland boekt onvoldoende voortgang op dit gebied. “Het is van groot belang dat Bonaire de noodzakelijke stappen zet in het financieel beheer en toewerkt naar een goedkeurende accountantsverklaring voor 2022. Met de invulling van twee belangrijke functies - het hoofd Financiën en de eilandsecretaris - hoopt het Cft dat Bonaire de noodzakelijke stappen zet”, aldus het Cft.

Dezelfde kritiek is te horen bij de formalisering van het grondbeleid. Bij de goedkeuring van de begroting stelde de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties onder meer als voorwaarde dat het Openbaar Lichaam Bonaire snel het grondbeleid vaststelt.

Maar de kadernota voor het grondbeleid ligt al geruime tijd bij de Eilandsraad en de deadlines voor vaststellen van het beleid zijn inmiddels al lang verstreken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram