vrijdag 29 september 2023 16:22
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Rick Hart
|
5 juli 2021

Staatssecretaris Raymond Knops brengt een werkbezoek aan Curaçao. Vanochtend geeft premier Gilmar 'Pik' Pisas samen met Knops een persconferentie. Het liveverslag van de persconferentie leest u in dit Liveblog.

De persconferentie begint om 09.00 uur en NU.cw is erbij voor de verslaggeving.

We volgen de persconferentie van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan. Door de snelheid van publiceren, kunnen er spelfouten in dit Liveblog zitten, onze excuses daarvoor.

 • [09:42] Tot zover de persconferentie. Dank voor je aandacht voor dit Liveblog. Graag tot een volgende keer.
 • [09:42] Pisas dankt Knops voor zijn bezoek. Hij had een ander beeld van hem en dat is bijgesteld. Pisas dankt de pers. Zijn regering zit pas en moet nu al belagrijke beslissingen nemen. Er staat nu een nieuwe datum voor de 7e tranche. De parlementen zijn nu aan zet. Hij dankt de pers voor de scherpe vragen.
 • [09:40] De contacten die nu verstevigd zijn zullen heel hard nodig. Dit is een belangrijk moment in de geschiedenis van Curacao. Alle ketenpartners zullen moeten bijdragen om vooruitgang te boeken, aldus Knops. De koninkrijksrelaties zijn relaties tussen mensen en hebben tot doel om eruit te komen. Hij hoopt dit te kunnen voortzetten. Hij zal dat missen als hij iets anders gaat doen. Hij heeft banden opgebouwd met veel mensen en hij wenst hen het beste toe. Hij spoort hen aan om door te gaan met dit pad zodat kinderen en kleinkinderen het ook goed zullen hebben.
 • [09:34] Knops kan pas finaal beoordelen als er een brief ligt van het kabinet Pisas. Naar aanleiding van de Statenvergadering heeft Knops stellig de overtuiging dat de afspraken herbevestigd zullen worden. Het Nederlandse kabinet is ook gehouden aan deze afspraken. Formeel zijn de afspraken nog niet herbevestigd, maar hij heeft goede hoop dat dit gaat gebeurden.
 • [09:34] Alle gesprekken leiden volgens Knops tot nieuwe inzichten. Op het gebied van belastingwetgeving bijvoorbeeld is meer helderheid gekomen. Verschillende delegaties hebben de afgelopen al met elkaar gesproken. De voorwaarden worden er niet soepeler door, maar er kunnen wel aanpassingen komen. Er is wel wat tijdnood. De regering Pisas springt op een rijdende trein en binnen dat kabinet moeten nu afwegingen worden gemaakt. De noodzaak is ook bij het kabinet Pisas duidelijk, aldus Knops. Het kabinet Pisas moet nu met voorstellen komen.
 • [09:32] Knops zegt de verkiezingscampagne te hebben gevolgd en de posities die partijen daarbij innamen. Er is een debat gevoerd over Coho, maar het was niet voor iedereen duidelijk dat daarin stond. Met de kennis en kunde van de Raad van State moet tot goede wetgeving gekomen worden. De adviezen worden nu samengebracht. De kritiek vanuit de landen wordt nu een plek gegeven. Knops is ervan overtuigd dat er iets beters uit zal komen. Op basis van de verslagen van het kabinet Pisas zal de eerste betaling worden gedaan.
 • [09:29] Pisas vertelt dat er wat lucht is. Het is duidelijk dat het geld beschikbaar is. Het eerste deel van de 6e tranche daarbij doet de regering Pisas zijn uiterste best om aan de voorwaarden te voldoen. Dat vindt zo snel mogelijk plaats.
 • [09:26] Knops ziet veerkracht en uitdaging naar aanleiding van zijn bezoek gisteren aan Banda. Als politici hebben we de plicht om alles te doen dat mensen weer de
 • [09:22] Raad van State heeft een advies uitgebracht en de reactie daarop moet leiden tot een definitief voorstel. De afgelopen maanden is er veel gerealiseerd. Ambtelijk is men goed in gesprek. Kabinet Pisas gaat zo snel mogelijk een brief sturen waarin ze aangeven wat de herbevstiging in de Staten inhoudt. Als er geen consensusrijkswet tot stand komt, dan voldoet Curacao ook niet aan de voorwaarden. De besluiten zullen de komende jaren effect hebben.
 • [09:20] Knops vertelt dat toen duidelijk was dat Eugene Rhuggenaath niet zo terugkeren hij met Rhuggenaath heeft overlegd zodat er geen achterstand zou worden opgelopen. De overdracht is volgens Knops goed verlopen. Hij rekent erop dat de samenwerking goed zal zijn met dit nieuwe kabinet.
 • [09:17] Pisas vertelt dat er om 10:00 uur een overleg is met Mark Rutte. Er zijn 2 teams samengesteld die de onderhandelingen met Nederland voeren. Dan gaat het om onderhandelingen over de Coho.
 • [09:16] Knops vertelt dat er eergisteren, gisteren en vandaag gesproken. Er was een bijzondere omstandigheid dat er een demissionair kabinet is, twee zelfs tijdelijk. Er is de afspraak gemaakt om snel persoonlijk af te spreken. Formeel zijn de gesprekken pas gestart toen Pisas aantrad. Het nieuwe kabinet trad aan met grote informatieachterstanden. Er is momenteel nog geen overeenstemming. De regering Pisas is in voorbereiding om tot overeenstemming te komen met de Nederlandse regering
 • [09:14] De vragenronde van de pers begint
 • [09:13] Raymond Knops vertelt dat hij al eerder op Curacao is geweest, maar dat dit de eerste keer is aan de huidige regering. Knops heeft een bezoek gebracht aan de geboortegrond van Pisas. Hij maakt een vergelijking tussen het dorp waar hij is opgegroeid. Er is een voetbalwedstrijd gespeeld. Pisas was een uitstekend aanvaller en Knops sprak zijn verdedigende kwaliteiten aan.
 • [09:11] Gilmar Pisas wenst iedereen een bonsiman. Hij heet de delegatie welkom en vertelt over hun bezoek van gisteren aan Banda Bou.
 • De persconferentie begint met een introductie en zal tot 09.45 uur duren.
 • De pesconferentie is vertraagd.
 • Zojuist heeft de afdeling Communicatie meegedeeld dat er een half uur is ingeruimd voor de persconferentie. Er zijn 10 journalisten in de perszaal.
 • We zijn in afwachting van de persconferentie.
-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram