dinsdag 30 mei 2023 14:00
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
30 juni 2021

Het aantal coronagerelateerde sterfgevallen is in Suriname de vijfhonderd gepasseerd, blijkt uit het coronadashboard van het land. Ruim 40 procent van alle sterfgevallen (205) werd in juni geregistreerd. 

Suriname kampt sinds eind mei met een zware golf aan coronabesmettingen, die door president Chan Santokhi "onbeheersbaar" werd genoemd.

Starnieuws berichtte in mei dat de ic-capaciteit nog iets verder kon worden opgerekt, maar dat het ook ontbrak aan voldoende ic-personeel. Vanwege de oplaaiing van het coronavirus dreigde het scenario dat ziekenhuizen niet meer aan iedereen hulp kunnen verlenen. Er is inmiddels ook Nederlands medisch personeel in Suriname actief.

Hoewel dagelijks nog altijd relatief grote aantallen besmettingen en coronagerelateerde sterfgevallen worden gemeld, versoepelde Santokhi op 17 juni de zware lockdown in het land. Op zondagen moeten inwoners binnenblijven en op overige dagen geldt van 18.00 tot 6.00 uur een avondklok. Die maatregelen blijven nog zeker tot en met 5 juli van kracht.

De president ziet vaccins als één van de belangrijkste wapens tegen het coronavirus. De vaccinatiecampagne komt in Suriname echter maar traag op gang: tot dusver is 7 procent van alle volwassenen volledig ingeënt en kregen drie op de tien achttienplussers hun eerste prik.

Aan het einde van het jaar moet drie kwart van de bevolking zijn gevaccineerd tegen COVID-19, citeert Waterkant Santokhi. Om dat doel te halen moeten meer overeenkomsten worden gesloten met andere (buur)landen voor de levering van vaccins. Zo hoopt Suriname onder meer op vaccins uit de Verenigde Staten.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram