maandag 24 juni 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Bij de parlementverkiezingen op Aruba gisteren heeft de MEP van demissionair minister-president Evelyn Wever-Croes haar 9 zetels behouden en is daarmee de grootste partij van het land. De AVP van Mike Eman bleef steken op 7 zetels.

Wever-Croes was sinds 2017 regeringsleider, maar diende eind maart het ontslag van haar regering in toen één van de coalitiepartijen werd verdacht van corruptie.

De grote concurrent van de Electorale Volksbeweging MEP is de Arubaanse Volkspartij AVP van oud-premier Mike Eman. Die partij zat de afgelopen vier jaar in de oppositie en behaalt nu 7 van de in totaal 21 zetels. Daarmee verloor de partij twee zetels. Beide partijen hebben al aangegeven niet samen te willen werken.

Opvallend is dat er daarnaast drie partijen in de parlement komen die nooit eerder in het parlement zijn gekozen: RAIZ (2 zetels), MAS (2 zetels) en Accion 21 (1 zetel). Alle drie de partijen willen ‘een einde maken aan de traditionele politiek’ en staan meer inspraak voor de burger voor.

De leider van Accion 21 zei vrijdagavond dat de drie kleine partijen eerst samen gaan overleggen voordat ze een keuze voor één van de twee grote partijen maken om eventueel een regering te vormen.

De Arubaanse politiek wordt al decennia gedomineerd door de MEP en AVP , die vaak stuivertje hebben gewisseld als regeringspartij. Opvallend was dat beide partijen in aanloop van de verkiezingen lieten weten bijna op dezelfde lijn te zitten waar het de relatie met Nederland betreft. Aruba heeft nieuwe financiële hulp nodig, beide partijen zeggen zich daarbij constructief op te stellen.

Beeld: 24Ora