dinsdag 30 mei 2023 15:30
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
23 juni 2021

Nederlanders die in juli nog een vakantiereis naar bijvoorbeeld Curaçao, Aruba en Bonaire wil maken, kunnen op koopjesjacht. De prijzen van lastminutes bij reisorganisaties zijn in anderhalve maand tijd met een paar tientjes tot honderden euro’s gedaald, zo blijkt uit onderzoek van vakantievergelijker Weflycheap.

Dit meldt het Algemeen Dagblad. De vergelijker nam de prijzen van de goedkoopste pakketreizen naar populaire vakantieoorden bij de drie grootste reisaanbieders, Sunweb, TUI en Corendon, onder de loep.

Wat blijkt? De consument is spekkoper. Wie nu een pakketreis boekt met vertrek in juli naar bijvoorbeeld Curaçao, Aruba en Bonaire betaalt nu aanzienlijk minder voor precies dezelfde reis dan ruim een maand geleden. Zo betaalde een vakantieganger bij TUI op 10 mei nog 1.290 euro voor een negendaagse reis met logies, op 18 juni was precies diezelfde reis nog maar 799 euro. Een daling van 38 procent.

Een verrassende ontwikkeling, vindt Eelko van Drongelen, directeur van Weflycheap.nl. De verwachting was dat er een run zou komen op buitenlandse vakanties en de prijzen flink zouden stijgen, ook doordat reisorganisaties krap hadden ingekocht. “Tegen de verwachting in lijkt de animo om in juli met het vliegtuig op vakantie te gaan minder groot”, zegt Van Drongelen. Hij denkt dat veel consumenten twijfelen of ze er verstandig aan doen het vliegtuig te pakken.

En hij vermoedt dat de reisorganisaties extra reizen hebben ingekocht, wat druk zet op de prijzen. Dat bevestigen TUI en Corendon. TUI heeft naar eigen zeggen naar Curaçao, Bonaire en Aruba veel extra vluchten gepland, toen het zag dat er een steeds grotere vraag kwam naar vakanties op de Caraïbische eilanden. 

Volgens Corendon zijn de prijzen van de lastminutereizen scherp geprijsd, doordat de Britten niet op vakantie mogen naar het buitenland, behalve naar Gibraltar en Israël, waardoor veel accommodaties leegstaan. ,,Wij hebben de kamers daarom goedkoop kunnen inkopen’’, aldus woordvoerder Audrey Denkelaar.

,,Mensen lijken toch nog wat huiverig om op reis te gaan’’, concludeert ook directeur Frank Oostdam van de reisbranche ANVR. En die prijzen kunnen morgen net zo goed weer stijgen, benadrukt hij. Dat laatste hangt volgens hem sterk af van de vooruitzichten. Hij ziet het in elk geval zonnig in voor deze zomer. De mogelijkheden om gratis te testen, de komst van het EU-certificaat en de coronacheckapp zou het reizen (en daarmee de prijzen) een flinke boost kunnen geven.

Het zou Van Drongelen van Weflycheap niet verbazen als de prijzen van pakketreizen met vertrek in juli nog verder dalen. “Als je geen voorkeur hebt voor een bestemming of accommodatie of een vertrekdatum in juli, zou ik zeggen: wacht nog even met boeken. De kans is groot dat er voor vertrek op korte termijn gestunt gaat worden. Ben je niet zo flexibel, dan is dit wel een mooi moment om je slag te slaan.”

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram