vrijdag 24 september 2021 09:38
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
23 juni 2021

De ABN Amro-klanten in het Caribisch deel van het Koninkrijk lijken niet veel steun te hoeven verwachten van de Nederlandse minister van Financiën, Wopke Hoekstra. Een bank heeft dan wel een zorgplicht en kan rekening alleen opzeggen met een goede onderbouwing maar, zo zegt de minister, een bank mag allereerst zelf bepalen met wie zij een zakelijke relatie aangaat of voortzet.

Dat blijkt uit een reactie van minister Wopke Hoekstra op een brief van een burger, L.H., die ageert tegen het plan van ABN Amro om betaalrekeningen van klanten op Curaçao en de andere eilanden - met uitzondering van Aruba - te beëindigen.

De minister heeft naar aanleiding daarvan een gesprek gehad met de ABN Amro en uit de toelichting hierop in zijn brief aan de Tweede Kamer blijkt duidelijk hoe hij er in staat: “Het is allereerst aan een bank zelf om haar strategie te bepalen en te bepalen met welke cliënten zij een zakelijke relatie aangaat of voortzet. Op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) is een bank verplicht om risico-inschattingen te maken en daar het klantenacceptatiebeleid op af te stemmen.”

Een verhoogd risico betekent niet dat een groep klanten categoraal geweigerd moet worden, voegt Hoekstra daaraan toe. De bank heeft wel een zorgplicht en kan een rekening alleen opzeggen met een goede onderbouwing en met oog voor de belangen van de klant. Maar volgens de minister is het sluiten van de rekeningen voorlopig uitgesteld en mocht het toch doorgaan, worden klanten, tot zes maanden zonodig, begeleid bij het overstappen naar een nieuwe betaalrekening.

Vorige maand werd bekend dat de ABN Amro het opzeggen van rekeningen in het Caribisch deel van het Koninkrijk voorlopig heeft opgeschort met het oog op het initiatiefwetsvoorstel Wet beschikbaarheid basisbetaalrekening Nederlanders in het buitenland  van het D66-Kamerlid Sneller. In deze wet wordt geregeld dat ook Nederlanders buiten de Europese Unie, onder voorwaarden, recht hebben op een Nederlandse basisbetaalrekening.

Nu.cw vroeg een woordvoerder van de bank toen of de opzegging van bankrekeningen definitief van de baan lijkt te zijn.  Dat is nog niet het geval benadrukte de woordvoerder toen; de opzegging staat nog steeds ‘on hold’, er is nog geen definitieve beslissing genomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram