Door: NU.cw
18 juni 2021

Bij de uitslag van de EFO-toets deze week blijken de groep 8-leerlingen gemiddeld lager gescoord te hebben dan voorgaande jaren. Het examenbureau gaat onderzoek doen naar de oorzaak hiervan.

Ruim 1.700 groep 8-leerlingen op Curaçao maakten begin mei - nog maar kort na de strenge lockdown - de Eindtoets Funderend Onderwijs (EFO). Afgelopen woensdag kreeg iedereen de uitslag. Voor sommige scholieren was het reden voor een feestje, voor anderen viel het resultaat tegen.

Een kwart van de leerlingen kreeg dit jaar havo als advies voor vervolgonderwijs, 66 procent vsbo en 7 procent ago (arbeidsgericht onderwijs).

De gemiddelde toetsscore is dit jaar iets gedaald. In de afgelopen tien jaar was het de gemiddelde score 60 procent. Vorig jaar was er geen EFO vanwege de coronapandemie, maar in 2019 was het percentage 61. Dit jaar is het 59 procent, zo meldt het Expertisecentrum voor Toetsen en Examens (ETE). Vooral bij het toetsonderdeel Nederlands zijn de resultaten achteruitgegaan. Maar ook, in mindere mate, bij het onderdeel Papiaments.

Volgens het ETE is er ‘diepgaand onderzoek’ nodig naar de oorzaak van de achteruitgang in de gemiddelde scores van de EFO. Al zal dat niet gemakkelijk zijn, zo zegt het examenbureau er direct achteraan, want zowel de toetsen, de kandidaten als de omstandigheden zijn elk jaar anders.

Toch zullen de gevolgen van de coronapandemie een rol moeten spelen in het onderzoek. Zowel de lockdown als overige coronamaatregelen hebben voor de nodige uitdagingen gezorgd in het onderwijs en ook hun weerslag gehad op de leerlingen.

-- Advertentie --

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram