dinsdag 30 mei 2023 13:58
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
15 juni 2021

Van de potentiële beroepsbevolking op Curaçao (15 jaar of ouder) had in oktober 2020 bijna 46 procent een baan, 11 procent was op zoek naar een baan en 44 procent was economisch niet-actief. Het werkloosheidspercentage kwam daarmee uit op 19,1 procent.

Dat staat in het CBS-rapport ‘De aanbodkant van de arbeidsmarkt 2020’, met daarin de resultaten van het jaarlijkse Arbeidskrachtenonderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In oktober 2020 waren er 57.050 werkenden op Curaçao; 4.500 minder dan het jaar ervoor. Het aantal werkzoekenden nam weinig toe (1.3442 personen). Het aantal ‘economisch niet-actieve personen’ nam wel flink toe: van 49.715 naar 54.562 personen. De werkloosheid is, relatief gezien, het hoogst in de leeftijdsgroepen 25-34 jaar en 35-44 jaar.

Opvallend in de cijfers is dat in 2020 het aantal mensen met een baan dus fors daalde, maar het aantal werkzoekenden maar heel licht steeg. Dit is volgens het CBS het gevolg van ontmoediging op de arbeidsmarkt, een vorm van verborgen werkloosheid. Deze verborgen werkloosheid wordt niet meegenomen in de statistieken, waardoor de werkloosheid dus groter is dan de cijfers doen vermoeden.

De sector die vorig jaar het zwaarst werd getroffen door de pandemie is de horeca. Veel werkenden hebben werkuren, salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden of omzet/inkomen moeten inleveren. Ook raakten veel personen hun baan kwijt.

Werkzoekenden blijken dan ook vooral op zoek naar een baan in de horeca, maar ook in bijvoorbeeld de bouw, groot- en kleinhandel en reparatie van motorvoertuigen.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram