zondag 16 januari 2022 18:45
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
10 juni 2021

De koopkracht van inwoners op Bonaire, Sint Eustatius en Saba is in 2019 toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Dit kwam vooral door de verhoging van de lonen, kinderbijslag, het wettelijk minimumloon en de uitkeringen.

Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Sinds 2012 is de koopkracht voor de meeste inwoners van de BES-eilanden jaarlijks gestegen. Alleen in 2018 was er een daling te zien. Op Sint Eustatius en Saba ging de bevolking in 2019 er gemiddeld 4,9 procent op vooruit in vergelijking met het jaar ervoor; op Bonaire 3,9 procent.

Doordat de kinderbijslag omhoog ging steeg de koopkracht vooral bij huishoudens met minderjarige kinderen. Voor eenoudergezinnen was de toename het grootst: 8,2 procent op Bonaire, 7,4 procent op Statia en 9,4 procent op Saba. Ook mensen met een uitkering gingen er op vooruit. Op Bonaire het meest, namelijk 7,2 procent.

Op alle drie de eilanden verbeterde de koopkracht in alle leeftijdsgroepen. De grootste stijging was te zien bij de mensen tot 40 jaar. Deze personen profiteerden van de loonsverhoging en de verhoogde kinderbijslag.

Wordt er gekeken naar inkomen, dan is op Bonaire en Sint Eustatius de grootste stijging te zien bij huishoudens in de laagste inkomensgroep: respectievelijk 7,0 procent en 5,4 procent. Op Sint Eustatius nam de koopkracht toe bij huishoudens in de hoogste inkomensgroep met 5,3 procent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram