zondag 14 april 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Om de Surinamers financieel weer wat meer lucht te geven, krijgen alle ambtenaren een jaar lang elke maand een extraatje van 1.000 Surinaamse dollar (ongeveer 85 gulden). Ook werknemers in de gezondheidszorg zullen in juli extra geld krijgen.

Dat maakte president Chan Santokhi gisteren tijdens een persconferentie in Paramaribo bekend.

Onder meer de toelage voor de oudedagsvoorziening, de kinderbijslag en andere sociale uitkeringen gaan vanaf juni ook omhoog. Werknemers in de particuliere sector krijgen als financieel extraatje dat ze tijdelijk minder belasting hoeven te betalen.

Santokhi kondigde het financiële extraatje vorige week al aan. Er werd reikhalzend naar uitgekeken. Een groot deel van de Surinamers heeft het de afgelopen tien maanden zwaar gehad omdat hun geld steeds minder waard werd. Dat was een gevolg van de lege staatskas die de vorige regering onder leiding van Desi Bouterse vorig jaar heeft achtergelaten voor de nieuwe regering van president Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk.

Toch delen Santokhi en Brunswijk niet alleen uit. Zo gaan de tarieven voor elektriciteit en water omhoog. Dit is een eis van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), waarvan Suriname de hulp heeft moeten inroepen.

Minister van Financiën Armand Achaibersing legde uit hoe hij en zijn collega’s het voor elkaar hebben gekregen om de gehavende staatskas weer te vullen zodat er geld over was voor de financiële extraatjes. “Het financiële gat is aardig gedicht door ons zuinige beleid in combinatie met effectievere inning van belasting, hogere inkomsten uit onder andere de hout- en goudsector en uit de export. We kunnen dus wat terug geven. Alles wordt uit de gewone begroting gefinancierd. Dus geen witwassen of monetair financieren”, aldus de minister.