zondag 2 april 2023 05:19
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
9 juni 2021

Demissionair staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties laat weten dat Curaçao nog steeds niet voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor liquiditeitssteun. 25 Procent korting op de arbeidsvoorwaarden van ministers en statenleden is weliswaar doorgevoerd, maar de wetgeving hiervoor is nog niet bekrachtigd.

Dat schrijft Knops in antwoord op vragen van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties over het Jaarverslag Koninkrijksrelaties en het BES fonds 2020. Van stopzetting van de liquiditeitssteun is vooralsnog geen sprake, aangezien er momenteel geen verzoek van Curaçao ligt bij Nederland voor verdere steun.

De wetgeving voor 12,5 procent korting op de arbeidsvoorwaarden van de ambtenaren is intussen goedgekeurd door het parlement. Echter, zo stelt Knops, de 25 procent korting op de arbeidsvoorwaarden van ministers en statenleden is weliswaar doorgevoerd, maar de hiervoor opgestelde wetgeving die moet voorzien in de juridische grondslag is nog niet goedgekeurd door het parlement.

Daarnaast heeft de regering Rhuggenaath de salarissen van ministers in een hogere schaal geplaatst om vervolgens de korting door te voeren. Per saldo gaan de ministers er dus op vooruit. Volgens de regering moesten de salarissen in een hogere schaal geplaatst worden aangezien een secretaris-generaal op een ministerie meer kon verdienen dan een minister. Na de verhoging is de korting van 25 procent doorgevoerd.

Knops schrijft hierover in gesprek te zijn gegaan met demissionair minister-president Eugene Rhuggenaath. "De voorwaarde blijft onverkort een korting van 25 procent op de arbeidsvoorwaarden van ministers en statenleden", aldus de bewindsman.

"Ook de wetgeving die voorziet in de 12,5 procent korting op de arbeidsvoorwaarden van aan de overheid gelieerde entiteiten moet nog door het parlement worden goedgekeurd", aldus Knops. Volgens de staatssecretaris was dit ook één van de voorwaarden en wacht hij al lang op doorvoering van de wetgeving.

Knops schrijft dat de Rijksministerraad daarom op 26 maart heeft besloten dat Curaçao pas weer in aanmerking komt voor liquiditeitssteun als de wetgeving is vastgesteld en in werking is getreden. Een verzoek voor verdere liquiditeitssteun ligt er momenteel niet.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram