vrijdag 1 december 2023
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Een team van 23 vrijwilligers uit de zorg dat Suriname gaat helpen bij de coronabestrijding in het land is dit weekend aangekomen in Paramaribo. Het gaan om ic-verpleegkundigen, lab-analisten, artsen en infectiologen.

De Surinaamse minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin en de Nederlandse ambassadeur Henk van der Zwan heetten het team welkom op de luchthaven Johan Adolf Pengel.

De zorgmedewerkers blijven ongeveer twee tot drie weken. Een volgende groep arriveert volgende week vrijdag en zo ontstaat een soort ‘estafette’ van coronahulp. In totaal meldden zich meer dan 100 mensen aan om te gaan.

Voormalig directeur-generaal van het RIVM, Marc Sprenger, leidt de missie. Hij zei voor vertrek ‘ontzettend trots’ te zijn op het team, dat in een week werd samengesteld.

Naast personeel zijn ook medicijnen, zoals antistollingsmiddelen en pijnstillers, dit weekend meegevlogen. En morgen gaat er beademingsapparatuur richting Suriname. Volgens Sprenger is er op dit moment vooral behoefte aan acute zorg, maar hij benadrukt dat het belangrijk is om goed te luisteren naar wat mensen zelf zeggen nodig te hebben. Hij wil voorkomen dat de Nederlanders het werk ‘overnemen’. “We gaan samenwerken, zodat we ze in hun eigen kracht kunnen zetten.”

Volgende week gaat ook de eerste lading van 40.000 AstraZeneca-vaccins naar Suriname. De NOS meldde eerder deze week dat er 100.000 vaccins van die fabrikant in Nederland op de plank liggen, die dus ook naar Suriname gestuurd zouden kunnen worden.

Volgens Sprenger heeft het echter geen zin om zomaar zo veel doses naar het land te brengen. “We moeten eerst kijken hoe de vaccins daar goed gekoeld en ook rondgereden kunnen worden. Het is daarom juist goed dat de vaccins gedoseerd worden opgestuurd.”

Hoelang de missie zal duren is nog niet te zeggen. Volgens Sprenger kan het om weken, maar mogelijk ook maanden gaan.

Beeld: KLM