vrijdag 15 september 2023 13:50
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
5 juni 2021

Ramon Chong wordt niet voorgedragen als minister. Zelf zag Chong zich nog steeds als een prima kandidaat voor het ministerschap in het nieuwe kabinet-Pisas, maar hij komt volgens de wet niet door de screening en dus kan formateur Chester Peterson hem niet voordragen.

Chong, op dit moment voorzitter van de PNP en beoogd minister van Economische Zaken, bracht de informatie gisteren zelf in een persbericht naar buiten. Een dag nadat hij in een persconferentie nog meedeelde dat hij niet van plan was zijn kandidatuur in te trekken, ondanks alle tegengeluiden in de afgelopen anderhalve week.

De reden van formateur Peterson om in een brief aan Chong mee te delen dat hij niet kan worden voordragen als minister, is het feit dat de PNP-man een strafblad heeft. Chong is in 2003, toen nog als gedeputeerde, veroordeeld voor corruptie. En de screeningswet is daar duidelijk over: iemand met een veroordeling op zijn naam kan geen minister worden.

Chong zegt teleurgesteld te zijn en zal de informatie in de brief van de formateur nog verder bestuderen. Hij overweegt naar de rechter te stappen omdat hij het als een principiële zaak ziet. "Curaçao is het enige land in het Koninkrijk met zo’n wet. Mark Rutte heeft een civielrechtelijke veroordeling gekregen en mag gewoon minister-president zijn in Nederland. Waarom kan ik dan geen minister worden? De wet is niet correct", stelt Chong. 

Na Eduard Braam - die zich deze week vrijwillig terugtrok vanwege de commotie rondom zijn persoon en dus geen formele afwijzing kreeg van de formateur - is het nieuwe kabinet-Pisas nu een tweede kandidaat-minister armer. Wat misschien weer een vertraging kan opleveren in deze laatste fase van de kabinetsformatie. De PNP heeft namelijk nog nog niet direct een andere kandidaat voorhanden. Mocht deze nieuwe kandidaat spoedig worden voorgedragen, zal het screeningsproces weer van voren af aan moeten beginnen.

Zie eerder bericht: Chong zet hakken in het zand: Ik blijf kandidaat-minister

-- Advertentie --

One comment on “Formateur: Chong kan geen minister worden”

  1. Nu dat eerst Braam zich vrijwillig terug trok als kandidaat-minister (hij voelde de bui al hangen), is het doek dan ook gevallen voor Chong. En dat is maar beter ook, want hoe kan iemand die in de positie van Gouverneur reeds veroordeeld is wegens fraude, zélf nog steeds bedenken dat hij minister kan worden. Iemand die niet in staat is om een tv-station in goede banen te leiden, zou hier minister van economische zaken moeten worden...??

    De gehele kandidaatstelling van Chong is een blunder van de eerste orde. Niet alleen voor de man in kwestie zelf, maar ook voor de partij die hij vertegenwoordigt. Beiden slaan de plank volledig mis.
    Het is maar goed dat de screeningswet er is en goed toegepast wordt.

magnifiercross
error: Alert: Inhoudselectie is uitgeschakeld!!!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram