zondag 2 april 2023 06:03
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
4 juni 2021

De verslechterde relatie tussen Nederland en Sint Maarten is volgens premier Silveria Jacobs gebaat bij bemiddeling. Volgens haar zijn de eerste stappen in de oprichting van het bemiddelingsteam al gezet.

Dit zei premier Silveria Jacobs gisteren tegenover het ANP. Het team moet niet alleen bestaan uit bemiddelaars uit Sint Maarten of Nederland, maar ook uit mensen met een andere nationaliteit.

De verhoudingen staan verder onder druk na een aanvaring over eerder toegezegde coronasteun, die demissionair staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties inmiddels al twee keer heeft ingehouden. Jacobs is hier erg teleurgesteld over. Vorige week vrijdag kon de impasse tijdens de Rijksministerraad niet worden doorbroken.

De premier van Sint Maarten vindt dat de verhoudingen ongelijk zijn, omdat Sint Maarten mede door corona nu financieel afhankelijk is van Nederland. Daardoor moest ze naar eigen zeggen akkoord gaan met de voorwaarden voor het steunpakket en was er geen ruimte daarover te onderhandelen.

Het steekt Jacobs dat er ‘aannames’ in Nederland leven, bijvoorbeeld dat corruptie op het eiland welig tiert. Die wil ze bestrijden. "We hebben vrijwel dezelfde wetten daartegen als Nederland. Als Nederland met claims over corruptie komt, dan wil ik bewijzen zien."

Het dieptepunt in de relatie met Nederland werd afgelopen maand bereikt. Eerst werd de 18 miljoen euro aan steun niet uitgekeerd vanwege een racisme-aanklacht door Sint-Maarten tegen Nederland bij de Verenigde Naties. Het eiland vond de voorwaarden die Nederland stelde aan de steun neokoloniaal. Het leek erop dat het eiland na tekst en uitleg aan Knops alsnog het geld kon krijgen.

Maar ook dat ging niet door, ditmaal vanwege wanbestuur op het vliegveld van Sint-Maarten. De benoeming van nieuwe bestuursleden aldaar was onrechtmatig gegaan, erkent ook Jacobs. "Maar we zijn voortvarend bezig om dat te herstellen, dat proces loopt."

-- Advertentie --

One comment on “Premier Jacobs wil bemiddeling in relatie met Den Haag”

  1. Een probleem dat mevrouw Jacobs zelf kan oplossen is het spreken met twee monden dat men op SXM doet. Enerzijds NL van alles beschuldigen en anderzijds er zelf thuis een puinhoop van maken door niet op te treden tegen vriendjespolitiek. De hele soap rond PJIA had voorkomen kunnen worden indien men vanaf het begin recht vooruit gegaan was in plaats van onderlinge partijpolitieke conflicten uitvechten met het vliegveld als strijdtoneel. Pas als men in staat is om boven de partijen te staan wordt men een staatsvrouw

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram