maandag 27 september 2021 20:46
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
1 juni 2021

Het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) en Heritage Plaza Consortium (HPC) hebben vorige week in Theater Luna Blou meerdere sessies georganiseerd om in gesprek te gaan met diverse stakeholders over de ontwikkeling van het Plaza gebied. Dat meldt APC.

Het doel van deze week was om zo veel mogelijk relevante input op te halen van experts in verschillende sectoren op Curaçao en draagvlak creëren voor het project. Het programma is een vervolg van het bezoek in november 2020 waar wijlen Hans de Boer ook deel van uitmaakte.

Sindsdien werken de partijen hard aan de uitwerking van de ontwikkelingsplannen. Het team van HPC is versterkt met Jan de Jong (erfgoeddeskundige), Peter Zwart (adviseur maatschappelijke en culturele functies) en Bart Akkerhuis (adviseur stedenbouwkundige visie) om zo de visie van het plan verder aan te scherpen.

"Het Plaza gebied moet bijdragen aan de leefbaarheid in Punda met een aantrekkelijk multifunctioneel programma waarin wonen, horeca, cultuur, onderwijs, incubators en recreatie een plek krijgen", aldus APC.

Als onderdeel van de initiatieffase waarin APC en HPC zich op dit moment bevinden is ervoor gekozen om afgelopen week geen kant-en-klaar plan te presenteren aan de stakeholders, maar om eerst te luisteren en inzichten te verzamelen voordat de plannen verder uitgewerkt worden. Deze aanpak werd positief ontvangen door de stakeholders.

Voor het haalbaarheidsonderzoek was het volgens APC van belang om de programmatische invulling te toetsen, de ruimtelijke kansen en uitdagingen te bespreken en te kijken hoe het Plaza project ook een sociaaleconomische impuls kan geven aan de rest van Willemstad.

De week begon met een rondwandeling door Punda waarbij werd stilgestaan bij de verbindingen tussen het Plaza gebied en de rest van Punda, de UNESCO werelderfgoedstatus en het bruisende Punda van vroeger. Maandagavond zijn de partijen op visite geweest bij de Vertegenwoordiging van Nederland.

Dinsdag stond in het teken van cultuur. Diverse instellingen en ondernemers actief in de cultuursector waren aanwezig om in discussie te gaan over de lokale en internationale kansen. Woensdag begon met een kennismaking met de toekomstige regering en werd gevolgd door een sessie waarin de ontwikkelingen van een start-up gemeenschap op Curaçao zijn besproken.

De dag eindigde met een workshopsessie gericht op ruimtelijke visie en cultureel erfgoed. Groepen bestaande uit architecten, erfgoeddeskundigen, monumentenpartijen en andere belangenorganisaties zijn aan de slag gegaan om een ruimtelijke visie voor het Plaza gebied te ontwikkelen.

Het programma op donderdag startte met een sessie met University of Curaçao waarin kansen voor een onderwijsfunctie zijn besproken. In de middag stond het thema ‘leefbaarheid in Punda’ centraal en zijn hiervoor verschillende partijen actief in de horeca en recreatie uitgenodigd.

Het weekprogramma werd afgesloten met een bezoek aan de gouverneur. "Wij kijken terug op een succesvolle week waarin deelnemers actief hebben meegedaan en waardevolle input hebben geleverd voor de verdere ontwikkeling van het Plaza gebied. Van mooie anekdotes over tijden in Cave the Neptune, de kansen van muziek en dans als invulling voor het cultuurprogramma, het belang van wonen voor de leefbaarheid, tot zorgen over de parkeerproblematiek in de binnenstad en de huidige staat van het Plaza." verklaart APC.

Zowel APC als HPC zijn na deze week nóg enthousiaster geworden om de plannen samen uit te werken. De komende tijd wordt de input van deze week verwerkt om tot een planvoorstel te komen.

APC: "De ambities zijn hoog en er zijn veel uitdagingen met betrekking tot de herontwikkeling van het Plaza gebied, maar dit project biedt ook mooie kansen. De ontwikkeling van Plaza is veel meer dan alleen een vastgoedproject, het is een katalysator om sociaaleconomische positie van Punda en Curaçao te versterken."

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram