vrijdag 1 december 2023
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Vijf Nederlandse militairen met twee zuurstofcontainers zijn vandaag vertrokken naar Suriname. Door de enorme stijging van het aantal besmettingen kampt Suriname met een groot tekort aan zuurstof.

De militairen blijven twee weken in Suriname om de mensen op te leiden hoe ze de apparatuur moeten gebruiken, aldus het ministerie van Defensie. Met de containers van het 400 Geneeskundig Bataljon van de Landmacht kan medicinale zuurstof worden gemaakt.

In Suriname is op dit moment het hoogste risiconiveau van kracht. Het land zit in een totale lockdown en de situatie is volgens president Santokhi niet meer beheersbaar. Er is een tekort aan zuurstof, vaccins, opvangcapaciteit en hulpverleners.

De Nederlandse regering heeft Suriname hulp toegezegd. Vrijdag vertrekt een team van vijftien tot twintig artsen en verpleegkundigen naar Suriname. Nederland stuurt ook 500.000 tot 750.000 AstraZeneca-vaccins naar het land in Latijns-Amerika.