zaterdag 25 september 2021 01:26
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
1 juni 2021

Het Curaçao Medical Center (CMC) is nog maar anderhalf jaar oud, maar lijkt nu al het hoofd niet meer boven water te kunnen houden. Het Antilliaans Dagblad meldt vandaag dat het ziekenhuis financieel op omvallen staat.

"CMC wordt nog tijdelijk in leven gehouden met een voorschot van het Land en door het staken van de huurbetalingen voor het gebouw”, sckrijft de krant. Maar het geld van het CMC is simpelweg op.

De advocaat van het ziekenhuis wordt geciteerd en hij zegt dat de covidpandemie de belangrijkste reden is dat het ziekenhuis vandaag nog open is. Tijdens een pandemie het enige algemene ziekenhuis van Curaçao sluiten probeert CMC met alle mogelijke (lap)middelen te voorkomen, zo zegt de advocaat, maar ‘de pleisters en het verband zijn evenwel letterlijk en figuurlijk op’.

Morgen is een belangrijke dag voor het ziekenhuis. Dan doet de rechter uitspraak in de zaak tussen het CMC en de minister van Gezondheid. Punt van strijd is een Ministeriële Beschikking waarmee de minister correcties mag uitvoeren op het ziekenhuisbudget. Met andere woorden: mag beknibbelen op de uitgaven. Volgens het CMC is dit in strijd met de wet. Het ziekenhuis wil betaling van 100 procent van de werkelijke kosten.

Maar de minister van Gezondheid is bang dat dit leidt tot een ‘oncontroleerbare stijging van de kosten binnen de gezondheidszorg’. Niet alleen het ziekenhuis zit immers in geldnood, ook het Land zelf komt geld tekort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram