dinsdag 30 mei 2023 13:48
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
31 mei 2021

Een team van 15 à 20 ic-artsen, zaalartsen en verpleegkundigen uit Nederland zal eind deze week naar Suriname vertrekken. Later zullen ook medische verbruiksartikelen en vaccins worden gestuurd.

Dat maakte minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin zondagavond bekend tijdens een persconferentie. De minister zei erg blij te zijn dat de IC-artsen zo snel al naar Suriname kunnen komen. De hulp is hard nodig nu het aantal besmettingen in het land hard blijft groeien.

Gisteren was, met 249 nieuwe besmettingen, weer sprake van een nieuw dagrecord. Het aantal actieve gevallen staat nu 1.474. In totaal 292 Surinamers zijn sinds het begin van de crisis al overleden aan de gevolgen van covid, zo blijkt uit de laatste cijfers.

"Er gaan nu mensen dood in een code zwart, dat willen we helpen voorkomen. Dit is een noodmissie om hulp te bieden totdat het coronavaccin effectief wordt, maar dat gaat nog een aantal maanden duren", zegt intensivist Jeroen Schouten bij het Radboudumc, een van de coördinatoren van de noodmissie.

Vanaf vandaag geldt in Suriname code zwart in ziekenhuizen en code paars in het hele land. Dit zijn de hoogste risiconiveaus. Volgens president Chan Santokhi is de covidsituatie niet meer houdbaar. Zo grijpt de Braziliaanse variant, ook wel de Manaus-variant, flink om zich heen. Vanwege de situatie geldt de komende tweeënhalve week een totale lockdown in het land.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram