vrijdag 24 mei 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Het Europees Digitaal Covid-certificaat gaat ook gelden voor inwoners van Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Er vindt op dit moment overleg plaats tussen Nederland en de eilanden om dit technisch mogelijk te maken.

Dat schrijft minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in de nieuwste ‘Stand van zakenbrief Covid-19’ die hij afgelopen vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde.

Het digitale covid-certificaat geeft de inwoners van de EU een bewijs dat ze volledig zijn gevaccineerd of kortgeleden negatief zijn getest op het coronavirus. Het covid-certificaat moet vanaf 1 juli gaan gelden en zal het reizen binnen de EU een stuk gemakkelijker maken. Een aantal landen liet maandag weten deze week al te willen beginnen met het certificaat.

En dus niet alleen voor inwoners van de EU, maar ook voor de BES-eilanden en Curaçao, Aruba en Sint Maarten (CAS-landen). “De Europese verordening voor het EU Digitaal Covid-certificaat geldt ook voor overzeese gebieden en daarom ook voor de CAS-landen. Dat betekent dat zij kunnen aansluiten op het systeem dat de EU bouwt om vaccinatie-, test- en herstelbewijzen te authentiseren en verifiëren (zodat men elkaars QR-code kan lezen)”, aldus minister De Jonge.

De minister schrijft dat er momenteel ‘technische overleggen’ plaatsvinden met de eilanden om dit alles vorm te geven. Eén van de aandachtspunten is dat het certificaat in Nederland geregeld gaat worden via de DigiD. Veel inwoners van de eilanden hebben echter geen BSN-nummer en daarmee ook geen toegang tot DigiD. Het kabinet zoekt daarom naar een andere route voor het uitgeven van de certificaten.

Een ander punt van aandacht voor het Caribisch deel van het Koninkrijk is dat het certificaat moet voldoen aan de eisen van de systemen van de Verenigde Staten en Latijns-Amerika. Dit ‘vanwege de nauwe relaties tussen de CAS-eilanden, VS en Latijns-Amerika’, aldus de minister.