woensdag 7 juni 2023 20:41
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
29 mei 2021

Het is de bedoeling dat Nederland 500.000 tot 750.000 AstraZeneca-vaccins naar Suriname stuurt. Op z'n vroegst worden de coronavaccins eind juni aan Suriname geleverd. De hoeveelheid en de datum zijn afhankelijk van de leveringen door AstraZeneca.

Dat meldde het ministerie van Volksgezondheid gisteren. In Suriname wonen nog geen 600.000 mensen.

De vaccins zijn pas eind juni beschikbaar, omdat de Nederlandse groepen die AstraZeneca moeten krijgen er dan al mee geprikt zijn. Vaccinoverschotten worden door de Europese Unie via het Covax-programma verdeeld onder armere landen. Maar vanwege de speciale band tussen Nederland en Suriname wil het kabinet deze levering afzonderlijk van Covax doen.

Ook stuurt Nederland ‘zo spoedig mogelijk’ zuurstof, medicijnen en medische hulpmiddelen naar het land. Daar is volgens het ministerie nu acute behoefte aan. Ook de komende dagen is er overleg tussen beide landen ‘over vraag een aanbod’. Vermoedelijk gaat ook medisch personeel uit Nederland naar Suriname. Eerder leverde Nederland ook al onder meer ventilatoren, medicatie en persoonlijke beschermingsmiddelen.

-- Advertentie --

One comment on “Nederland wil honderdduizenden vaccins naar Suriname sturen”

  1. Eerst wordt Nederland door Suriname verguisd, vervolgens voor kolonialist versleten, daarna genegeerd door Surinaamse regering en assamblee en dan zijn we ineens goed genoeg om op kosten van de Nederlandse belastingbetaler hulp te bieden aan Coke-County.. haal het geld waar het zit en regel dan in samenwerking met de WHO een package-deal. We zijn ook feitelijk volledig geschoffeld om direct de voormalige koloniën te steunen. Dat land is al lang autonoom, schat-hemeltje-rijk aan fossiele brandstoffen en een enorm kapitaal aan “verkeerd geld”. Ik snap werkelijk niet dat de Nederlandse overheid over de ruggen van de belastingbetaler zulke toezeggingen kan en mag doen. BIZAR! Natuurlijk! We zijn humaan en sociaal, maar dan ook zorgen dat Suriname het ‘eeuwig de hand ophouden” verandert naar “we kunnen het straks zelf”. Dat blijft uit. Gooi het Nederlandse belastinggeld maar over de schutting en laat iedereen maar misbruik maken daarvan. Walchelijk! Stel voorwaarden aan humanitaire hulp….je werkt corruptie in de hand!

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram