zondag 25 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Het is de bedoeling dat Nederland 500.000 tot 750.000 AstraZeneca-vaccins naar Suriname stuurt. Op z’n vroegst worden de coronavaccins eind juni aan Suriname geleverd. De hoeveelheid en de datum zijn afhankelijk van de leveringen door AstraZeneca.

Dat meldde het ministerie van Volksgezondheid gisteren. In Suriname wonen nog geen 600.000 mensen.

De vaccins zijn pas eind juni beschikbaar, omdat de Nederlandse groepen die AstraZeneca moeten krijgen er dan al mee geprikt zijn. Vaccinoverschotten worden door de Europese Unie via het Covax-programma verdeeld onder armere landen. Maar vanwege de speciale band tussen Nederland en Suriname wil het kabinet deze levering afzonderlijk van Covax doen.

Ook stuurt Nederland ‘zo spoedig mogelijk’ zuurstof, medicijnen en medische hulpmiddelen naar het land. Daar is volgens het ministerie nu acute behoefte aan. Ook de komende dagen is er overleg tussen beide landen ‘over vraag een aanbod’. Vermoedelijk gaat ook medisch personeel uit Nederland naar Suriname. Eerder leverde Nederland ook al onder meer ventilatoren, medicatie en persoonlijke beschermingsmiddelen.