dinsdag 30 mei 2023 14:20
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
28 mei 2021

Het ministerie van SOAW heeft inmiddels 4.376 aanvragen ontvangen van mensen die zich opnieuw willen registreren voor het voedselhulpprogramma. Van die groep bleken ruim 1.200 personen onterecht een voedselbetaalpas van het Rode Kruis in hun bezit te hebben.

Deze cijfers maakten minister Koeman en Secretaris-Generaal Etienne van der Horst van het ministerie van SOAW gisteren bekend op de persconferentie.

In juni vorig jaar begon het Rode Kruis met het voedselhulpproject op Curaçao. Begin deze maand nam het ministerie van SOAW die taak over van het Rode Kruis. Op 3 mei begon de nieuwe registratie voor voedselhulp bij SOAW.

Van de bijna 4.500 aanvragen werden er 1.462 door het ministerie goedgekeurd en bijna net zo veel aanvragen zijn nog in behandeling. Maar van 1.262 personen werd de aanvraag niet goedgekeurd. In de meeste gevallen omdat ze niet (meer) in aanmerking komen voor voedselhulp. Bijvoorbeeld omdat ze op dit moment werk hebben en meer dan 600 gulden aan inkomsten ontvangen. Ook mensen die onderstand ontvangen, komen niet altijd in aanmerking.

Naast de voedselbetaalpas (e-voucher) en de levensmiddelenpakketten is ook weer warm eten beschikbaar voor mensen die daarvoor al in aanmerking kwamen. Dit geldt echter alleen voor ingezetenen, zo zei Van der Horst. Ongedocumenteerden kunnen nog wel op hulp rekenen, maar dit wordt door de Nederlandse regering geregeld.

Koeiman benadrukte dat er ook gezocht moet worden naar structurele oplossingen. Nu de lockdown weer voorbij is, is het belangrijk dat de mensen weer werk krijgen. “Er moet niet alleen vis worden gegeven, maar de mensen moet ook worden geleerd hoe ze moeten vissen.” De minister gaf aan dat daaraan wordt gewerkt. Er zitten meerdere projecten met partners in de pijplijn, aldus de minister.

Registreren voor voedselhulp is sinds gisteren niet meer mogelijk in de wijk. Aanmelding kan nu alleen via de website soaw.cw.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram