maandag 8 augustus 2022 08:34
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
27 mei 2021

De overheid geeft vanochtend een persconferentie over het sociale steuntraject, de overgang van het verstrekken van voedselpakketten van het Rode Kruis naar het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) en wijkregistratie. De live vertaling in het Nederlands is via deze liveblog te volgen.

Minister Hensley Koeiman en secretaris-general Etienne van der Horst van SOAW zijn aanwezig bij de persconferentie. De persconferentie begint om 11.30 uur en NU.cw is er bij om de persconferentie te vertalen in het Nederlands.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan. Door de snelheid van het vertalen, kunnen er spelfouten in dit Liveblog zitten, onze excuses daarvoor.

 • [12:25] Tot zover de persconferentie. Dank voor je aandacht voor dit Liveblog. Graag tot een volgende keer.
 • [12:24] Koeiman hoopt dat iedereen zo snel mogelijk registreerd om steun te krijgen waar ze recht op hebben.
 • [12:24] Koeiman spreekt de hoop uit dat we snel weer terug gaan naar het normaal, waarbij mensen terug gaan naar het niveau van inkomsten van voor de lockdown.
 • [12:22] Van der Horst zegt dat het ministerie alles in het werk heeft gesteld om aan de eisen te voldoen die door een internationale organisatie als het Rode Kruis zijn gesteld. Koeiman zegt dat er maximale inzet was om iedereen hulp te verlenen. Er zijn mensen die steun hebben ontvangen waar ze geen recht op hadden. Het is logisch dat die mensen boos zijn.
 • [12:19] Volgens Koeiman heeft de regering niemand in de kou laten staan. Er is volgens hem met urgentie gewerkt aan het verlenen van hulp. Van der Horst zegt dat SOAW alles in het werk heeft gesteld om de transitie te faciliteren. Mensen moeten opnieuw gereigistreerd worden maar iedereen krijgt de hulp. SOAW heeft nu de verantwoordelijkheid om de voedselkaarten te verstrekken.
 • [12:16] Ervaring leert dat als er trainingen worden gegeven door het ministerie en mensen ergens anders meer kunnen verdienen, ze daar naar toe gaan. SOAW probeert de arbeidsmarkt te stimuleren.
 • [12:13] Koeiman zegt dat er een protocol is getekend met Nederland over de overname van de taak van het Rode Kruis. Van der Horst zegt dat in het protocol vast is gelegd hoe de taken worden overgedragen. Nederland geeft hier advies in. Hij zegt dat Nederland bereid is financiële steun te blijven geven.
 • [12:06] Van der Horst vindt dat er niet alleen vis moet worden gegeven, maar mensen ook geleerd moet worden hoe ze moeten vissen. Mensen krijgen weer 'jobs' nu de lockdown voorbij is. Koeiman zegt dat daar inderdaad aan gewerkt. Er zijn meerdere projecten met partners.
 • [12:04] Er zijn volgens Koeiman mensen die een aanvraag hebben gedan terwijl ze al werk hebben. Ook mensen die onderstand ontvangen, komen niet altijd in aanmerking. Koeiman benadrukt dat ze zich aan de criteria dienen te houden. Van der Horst bevestigt dat er mensen zijn die niet in aanmerking komen. Er wordt ook subsidie gegeven op elektra en ook kledinggeld.
 • [12:02] Koeiman zegt dat de hulp een ingewikkeld proces is. Daarom is er een sociale ontwikkelingsagenda samengesteld.
 • [12:00] Volgens Koeiman is er onderzoek gedaan in de wijk. Reda Sosial staat de overheid bij. Er wordt systematisch naar de problematiek gekeken.
 • [11:57] Van der Horst zegt dat er extra mensen zijn die hulp krijgen doordat de overheid de wijk in is gegaan.
 • [11:56] Er zijn verschillende bronnen waar hulp werd verstrekt en daar hebben mensen misbruik van gemaakt en dus dubbel steun ontvangen. Er zijn volgens Koeiman veel uitdagingen en daar is geld voor nodig. Veel geld wordt nu uitgegeven om ervoor te zorgen dat mensen te eten hebben.
 • [11:50] Van der Horst zegt dat mensen die minder 600 gulden aan inkomsten hebben in aanmerking komen voor hulp. Er is intussen een aanvraag gedaan bij Nederland voor subsidie. Eind juni wordt er geëvalueerd.
 • De vragenronde van de pers begint
 • [11:48] Volgende week wordt er meer info gegeven, aldus Koeiman, Volgens hem worden mensen niet voor de lol afgekeurd om hulp te krijgen. Er worden dubbele checks gedaan en mensen moeten aan de criteria voldoen.
 • [11:46] Er is een bedrijf ingeschakeld om het ministerie bij te staan. Er zijn 5 telefoonnummers die gebeld kunnen worden voor vragen. Eén van de nummers is 7245408.
 • [11:45] Intussen hebben 4.376 mensen een aanvraag gedaan. Daarvan zijn 1.262 aanvragen niet goedgekeurd. Bij 215 mensen is de aanvraag niet compleet ingevuld. Van 1.462 mensen is de aanvraag goedgekeurd. De overige aanvragen zijn in behandeling.
 • [11:43] Er zijn verschillende criteria waaraan mensen moeten voldoen om in aanmerking te komen voor hulp. Via soaw.cw kan de aanvraag worden gedaan.
 • [11:42] Ongedocumenteerden kunnen nog wel op hulp rekenen, maar dit wordt door de Nederlandse regering geregeld.
 • [11:41] Op 3 mei is er volgens Van der Horst begonnen met de registratie. Er wordt een kaart uitgegeven aan mensen die aan een kaart hadden van het Rode Kruis. De levensmiddelenpakketten zijn beschikbaarr voor mensen die er in aanmerking voor komen. Warm eten is ook weer beschikbaar voor mensen die al in aanmerking kwamen. Dit geldt alleen voor ingezetenen.
 • [11:38] Etienne van der Horst vertelt dat we in maart 2020 in lockdown gingen. Toen zijn ketenpartners als Voedselbank aan de slag gegaan. In juni 2020 is het Rode Kruis van start gegaan. Er is nu een protocol getekend door SOAW om de taken van Rode Kruis over te nemen. Wat iedere partij moet gaan doen, ligt vast in het protocol. Het protocol is op 1 mei van start gegaan.
 • [11:34] Hensley Koeiman betreurt de kritiek die er gegeven is op de medewerkers van SOAW. Er zijn inderdaad mensen die steun hebben gekregen maar er geen recht op hebben.
 • [10:30] De persconferentie begint over een uur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram