zondag 2 april 2023 03:59
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
25 mei 2021

Het marineschip Zr.Ms. Holland komt morgen aan op Curaçao. Dat meldt Defensie Caribisch gebied. Hiermee heeft het Caribisch gebied weer een operationeel patrouilleschip tot haar beschikking.

Met een saluut vanaf Fort Krommelijn wordt het schip ceremonieel binnengehaald door de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied. Zr.Ms. Holland zal voor minimaal een half jaar in het Caribisch gebied verblijven.

De komende maanden zal het schip intensief op de Caribische zee patrouilleren. "Het schip wordt onder andere ingezet voor anti-drugsoperaties, handhaving bij wapensmokkel en mensenhandel maar ook bij eventuele orkaannoodhulp binnen of buiten het Koninkrijk", aldus Defensie Caribisch gebied.

Het schip zal ook varen voor de Kustwacht, en zal zich ook bezig houden met het handhaven van milieuregels, bijvoorbeeld als het gaat om (illegale) visserij.

Het nieuwe stationsschip is een Oceangoing Patrol Vessel van de Hollandklasse. Zr.Ms. Holland was in het voorjaar van 2018 voor het laatst als stationsschip in het Caribisch gebied actief. Het schip heeft ook een NH90-maritieme gevechtshelikopter aan boord, die eventueel samen met het stationsschip, search and rescue-operaties kan uitvoeren.

Defensie Caribisch gebied: "Met de aanwezigheid van het stationsschip geeft de krijgsmacht invulling aan haar grondwettelijke taken, zoals het handhaven van de internationale rechtsorde." Het vorige stationsschip, Zr.Ms. Groningen, wist een record van vijf drugsvangsten in één maand te boeken.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram