maandag 27 september 2021 21:26
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
21 mei 2021

De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) brengt deze maand twee nieuwe herdenkingsmunten uit: een zilveren 5 guldenmunt ter ere van de 50e verjaardag van koningin Máxima en een zilveren 5 guldenmunt ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van het Rode Kruis Curaçao.

De Máximamunt is ontworpen en geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt in opdracht van de CBCS. De voorzijde van de zilveren 5 guldenmunt toont het portret van Máxima met daarbij de tekst ‘Koningin Máxima 50 jaar’. Aan de linkerkant van het portret is een lauwerkrans afgebeeld, een symbool van viering.

"Aan de rechterkant staat een rij diamanten, wat veerkracht en puurheid benadrukt. De keerzijde toont het wapen van de Nederlandse Antillen met de landsaanduiding, de denominatie ‘5 G’ (gulden) en het jaartal 2021. Tevens zijn hier het muntteken en het muntmeesterteken te zien", aldus CBCS.

De munt is geslagen in de allerhoogste kwaliteit Proof en wordt geleverd in een etui met Certificaat van Echtheid en is streng gelimiteerd tot 750 stuks. Daarnaast is de munt wettig betaalmiddel op Curaçao en Sint Maarten, met een nominale waarde van 5 gulden.

Rode Kruis Curaçao 90 jaar

Deze week vierde het Rode Kruis Curaçao haar 90-jarig bestaan. Ook deze munt is ontworpen en geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt in opdracht van de CBCS. De voorzijde van de zilveren 5 guldenmunt toont het eiland Curaçao met daarboven het logo van het Rode Kruis Curaçao en de jaartallen 1931-2021. Boven het logo zijn de twee sterren van de Curaçaose vlag afgebeeld. In de onderste helft van de munt staan de woorden ‘Tutti Fratelli’,‘Wij zijn allen broeders’ en ‘Nos tur ta Ruman’.

De keerzijde toont het wapen van de Nederlandse Antillen met de landsaanduiding, de denominatie ‘5 G’ (gulden) en het jaartal 2021. Het muntteken en het muntmeesterteken zijn hier ook te zien. De munt is gelimiteerd tot 350 stuks.

De CBCS zegt een gelimiteerde hoeveelheid van beide munten beschikbaar te stellen voor de verkoop die in juni zal starten. De verkoopprijs voor de munten is vastgesteld op NAf 148,50 per stuk.

Meer informatie over deze en andere herdenkingsmunten vindt u op de website van de CBCS.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram