maandag 27 september 2021 21:39
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
20 mei 2021

Het is nog maar vroeg in het seizoen, maar toch is een kleine 1.000 kilometer ten oosten van Bermuda het eerste tropische systeem van het nieuwe orkaanseizoen in de maak. Als het tot een tropische storm uitgroeit, krijgt het de naam Ana.

Het is nu nog een gebied met veel onweersbuien maar de kans is groot dat het systeem ergens in de komende dagen tot een tropische depressie uitgroeit, zo meldt Weer.nl. De storm zal geen gevaar vormen voor de Caribische eilanden.

Net als vorig jaar begint het nieuwe orkaanseizoen daarmee al in mei. Omdat dit steeds vaker het geval is, heeft de National Hurricane Center zijn seizoenstart dit jaar ook met twee weken vervroegd. Begon het normaal altijd op 1 juni, nu worden de waarschuwingen al vanaf 15 mei naar buiten gebracht. En niet voor niets dus, zo blijkt.

Vorig jaar had de regio te maken met het meest actieve orkaanseizoen ooit. Maar ook dit jaar wordt een erg actief seizoen verwacht. In de vooruitblikken worden 16 of 17 tropische stormen met een naam verwacht, waarvan er 7 tot een orkaan kunnen uitgroeien en 3 tot een orkaan van de derde categorie of hoger.

Eén van de redenen voor het verwachte actieve seizoen is La Niña, die op de Grote Oceaan langs de evenaar tussen Zuid-Amerika en Indonesië nog steeds actief is. Verder is het zeewater nu al veel warmer dan normaal, dus is er veel energie aanwezig die als brandstof voor de orkanen kan dienen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram